МУП апелује на грађане да пријаве полицији уколико се сретну са игром “Плави кит”

Министарство унутрашњих послова Републике Србије, поводом видео игре “Плави кит” која кружи Интернетом у земљама у окружењу и у којој се деца позивају на самоповређивање, па чак и самоубиство, апелује на све грађане да уколико се сретну са таквом игрицом у нашој земљи то одмах пријаве полицији, наводи се у саопштењу МУП-а.

Из МУП-а позивају све родитеље и наставнике да разговарају са децом и прате њихове активности на Интернету, како би их заштитили од овог облика угрожавања сигурности, а посебно у вези са видео игром “Плави кит” која потиче из Русије.

“Игрица “Плави кит“” пре свега је усмерена на млађу популацију. У периоду од 50 дана играња пред децу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни попут гледања хорор филмова, затим самоповређивања урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства”, стоји у саопштењу МУП-а.

Ова опасна игрица присутна је у многим државама и због ње је наводно страдало више десетина малолетника, те ће стога Одељење за високотехнолошки криминал МУП-а Србије појачати активности ка смањењу опасности од евентуалне појаве игрице “Плави кит” у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *