Дубљани традиционално крај записа у Горњој Мали

Сеоска литија поводом верског празника Спасовдана и ове године је окупила више од 50 мештана засеока Горња Мала у Дубљу, њихове деце, рођака и пријатеља, крај записа уз дружење и обред сечења славског колача.

Овогодишњи домаћин скупа, или како многи кажу колачар, био је Иван Срејић са својим укућанима, а присутни су послуживани кафом, пићем по жељи, грицкалицима, слаткишима, када стигне свештеник послуже и њега, а онда следи сечење славског колача и читање молитве за здравље и препород присутних на овом скупу, као и целог Дубља. Ово је и прилика да се многи од присутних виде и попричају о актуелним темама, јер је већина њих одсутна у обављању свакодневних послова па се ретко и виђају.

“Драго ми је да се мом позиву крај нашег записа окупио велики број мештана, али и мале деце. Хвала им свима, као и нашем свештенику Саши што нам је пренео кроз молитву божји благослов за мир, слогу, здравље и напредак нас и наше деце, рођака и пријатеља. Колач за наредну годину предао сам мом брату Игору Срејићу и надам се да ћемо и тада бити сви овако заједно на овом истом месту”, рекао нам је Иван Срејић.

Свештеник Саша Ковачевић каже да га радује присуство деце које на овај скуп доводе родитељи и тако настављају традицију овог православног обреда и истиче да у последње време већи број верника редовно долази у цркву и поштује православне обичаје.

“Нажалост, у последње време све је више тужних скупова, клима и тешки животни услови намећу нам велике проблеме и за то се морамо за спасење увек молити нашем једином господу Богу Исусу Христу, да нам опрости грехе које временом чинимо и да нам подари здравље и напредак нас и наших породица. Овај скуп је леп и дружељубив, благословен, а треба такав и даље да буде, да буде више весеља и радости, а све мање туге и жалости. Захваљујем овогодишњем домаћину скупа Ивану и његовим укућанима на позиву, али и свим присутнима који су се са мном данас молили за спасење наших душа и напредак, односно бољи живот нас и наших породица. Боже дај да и идуће године будемо овде заједно крај записа у засеоку Горња Мала у Дубљу”, рекао је на крају свештеник Саша Ковачевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x