Епидемиолошка ситуација и даље нестабилна, вакцина једини спас!

У Темићком крају епидемиолошка ситуација је и даље неповољна, пандемија корона вируса не јењава, а директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмина Ракић апелује на грађане позитивне на COVID-19 да поштују преветивне мере и да непоштовањем мере изолације не угрожавају здравље и животе других људи.

Директорка др Јасмина Ракић истиче да се на дневном нивоу у Ковид амбуланти варваринског Дома здравља обави између 80 и 90 прегледа, док се на дневном нивоу, у просеку, забележи по десетак случајева људи позитивних на вирус SARS-CoV-2.

“Клиничка слика код позитивних грађана на COVID-19 ни мало није повољна, све већи број пацијената је са пнеумонијом, са запаљењем плућа, наши лекари из Ковид амбуланте се максимално труде да санирају такве ситуације. Морам да напоменем да је и даље присутан велики проблем непослушности од стране пацијената, јер кад се установи да је неко из породице позитиван, остали чланови се шетају по продавницама, апотекама, уместо да схвате да морају одговорније да се понашају, како према себи, тако и према другима, јер кад угрожавате здравље неког другог, то је горе него кад угрожавате своје здравље”, наглашава др Ракић.

Имунизација вакцинама против корона вируса врши се сваког радног дана у Варварину, у Дому здравља. Вакцинација се врши од 08:00 сати, а грађанима на располагању су вакцине кинског произвођача Синофарм и америчког Фајзера.

“Онај ко је одговоран, он је и по трећи пут одговоран, нажалост и даље имамо мали број грађани који долази по прву дозу вакцине тако да користим и ову прилику да позовем све грађане наше општине да дођу, како они који треба да приме трећу дозу, тако и они који треба да приме и прву дозу. Преко 96% оних који се јављају у нашу Ковид амбуланту су невакцинисани. Наравно, COVID-19 могу да добију и они који су примили вакцину, али њихове клиничке слик су боље, па и кад зараде запаљење плућа, то се излечи и са терапијом у нашој амбуланти и пацијент нема потребе да иде на секундарни или терцијални ниво”, објашњава др Ракић.

Упоредо са имунизацијом против корона вируса, наредних недеља вршиће се и вакцинација против сезонског грипа четворовалентном вакцином, а поред вакцинације у Дому здравља у Варварину, заинтересовани грађани ову вакцину моћи ће да приме и у својим Здравственим амбулантама на сеоском подручју.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x