Европска унија издвојила 1,2 милиона евра за развој географских информационих система

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је јавни позив за подношење предлога пројеката за увођење и развој географских информационих система (ГИС). Позив, за који је Европска унија (ЕУ) издвојила 1,2 милиона евра, је отворен до 30. децембра 2018. године а право учешћа има 99 локалних самоуправа из региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које су укључене у реализацију програма ЕУ ПРО.

Географски информациони системи (ГИС) омогућиће локалним самоуправама да, користећи савремену рачунарску технологију, на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој и ресурсе али и заинтересују потенцијалне инвеститоре.

“Увођењем географских информационих система унапредиће се рад локалних самоуправа јер умрежене институције и обједињене базе података омогућавају ефикасније пружање услуга грађанима, инвеститорима и свим другим корисницима, а допринеће се и бољем управљању земљиштем и процени друштвено-економских потенцијала градова и општина”, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Европска унија ће преко ЕУ ПРО програма пружити подршку локалним самоуправама у процесу увођења и развоја ГИС-а кроз набавку софтвера и хардвера, као и неопходне рачунарске опреме, а важан сегмент чиниће и обука запослених у локалној администрацији. Током спровођења пројеката дефинисаће се институционални оквир и процедуре за рад ГИС-а, а успоставиће се и сарадња релевантних институција на локалном и републичком нивоу које се баве просторним подацима.

Максимални износ средстава који може да буде одобрен за појединачни пројекат је 100.000 евра, а у случају да две или више општина конкуришу са партнерским пројектом највиши износ је 150.000 евра. Такође, локалне самоуправе морају да обезбеде финансијско учешће од најмање 15 одсто од укупне вредности пројекта.

Како би приближио услове конкурса и начин пријаве ЕУ ПРО ће у периоду од 12. новембра до 7. децембра 2018. године одржати информативне сесије и обуке за све заинтересоване локалне самоуправе, а информације о месту и времену одржавања инфо сесија биће накнадно објављене на сајту ЕУ ПРО програма где је доступна и документација за пријављивање на конкурс ЕУ ПРО – Јавни позиви.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x