“Европске приче” у Варварину

Канцеларија за младе Варварин, Форум младих Европског покрета у Србији и ЕУ Инфо Центар данас су у сали Скупштине општине Варварин организовали јавну дебату на тему “Мобилност нас учи о Европи”. Дебата је део циклуса јавних догађаја под називом “Европске приче”, а циљ је да се младима приближи важност мобилности и погодности које имају они као грађани државе која је на путу ка ЕУ, кажу организатори.

Заменик председника Скупштине општине Варварин Братислав Ташић поздравио је у име општине Варварин организаторе дебате и окупљене и истакао, да када је реч о мобилности, да је она уско везана са Европом, односно Европском унијом. “Један од главних стубова ЕУ је био слобода, безбедност и правда, а то је, кад детаљније погледамо, могућност да ви можете бити мобилни, да је то реч о слободном протоку роба, људи и капитала и то је оно у шта се у ствари претворила Европска унија после више деценија њеног развоја” истакао је Ташић.

Говорећи о историји ЕУ, Ташић је подсетио да је 1951. године почела као Европска заједница за угаљ и челик, у првим годинама после свих оних страхота које су се догодиле током Другог светског рата. “Европске државе и европски народи били су решени да не проживе поново једну такву трагедију и сматрали су да, као један од начина да се таква трагедија избегне, да се стави под контролом производња угља и челика, због тога што су то материје од којих се производи оружје”, подсећа Ташић и додаје да после свега тога, ЕУ не само да је ширила број чланова, већ је ширила и поље деловања, па смо тако дошли до једног европског економског простора, заједничке монете, заједничког простора захваљујући којем држављани чланица држава путују без пасоша.

Координатор Канцеларије за младе у Варварину Марија Јовановић на данашњем скупу говорила је о проблемима са којима се сусрећу млади у Варварину. Она је истакла као највеће проблеме незапосленост, недовољне и неадекватне културне и спортске садржаје, као и незавидни ниво мобилности младих у Варварину. Такође је истакла и то да је насиље један од највећих проблема у Варварину, нагласивши да је у протеклом периоду, по статистици, забележено чак 18 случајева насиља над женама на територији општине Варварин.

Када је реч о мобилности и активностима на том пољу, она је поручила да је у задњих 7 година КЗМ Варварин организовала преко 10 бесплатних екскурзија у преко 10 градова, а да је до краја новембра у плану организација посете општини Тутин.

Чланица Форума младих Европског покрета у Србији Емилија Миленковић, причала је о пројекту “Путујемо у Европу”, који организује Европски покрет у Србији, и поручила да је захваљујући том програму до данас 1.500 најбољих студената посетило разне европске градове. Циљ овог пројекта је омогућавање непосредног сусрета и упознавања младих са ЕУ, као и популаризација европских идеја и вредности у Србији, а ова акција је и снажна промоција образовања као валидног пута ка успеху у животу.

Марија Папић из организације ЕСН БелУПграде упознала је окупљене са Ерасмус+ програмом, који покрива период од 2014. до 2020. године, иначе програмом Европске уније намењеном финансирању пројеката, партнерстава, догађаја и мобилности у области образовања и обука, младих и спорта.

Модератор данашње дебате била је Марија Маринковић из ЕУ инфо кутка из Ниша, а дебати су присуствовали представници омладинских организација, организација цивилног друштва и ученици Средње школе у Варварину.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x