Филмска остварења на 42. Фестивалу у Врњачкој Бањи

У Амфитеатру “Данило Бата Стојковић” на Чајкином брду, пројекцијом филма “Корени” у продукцији РТС-а, по 42. пут почиње Фестивал филмског сценарија. Од 13. до 17. августа ове године бројни посетиоци, љубитељи филмова видеће укупно 14 филмова, углавном из Србије, али и из Македоније и БИХ у програму “Преко плота”.

У пет фестивалских дана приказаће се следећа филмска остварења: “Сенка над Балканом” Драгана Бјелогрлића, затим “Месо” Саше Хајдуковића, “Изгредници” Дејана Зечевића, “Хоризонти” Светислава Драгомировића, “О бубицама и херојима” Петра Пашића, “Гранде Пунто” Вање Хован, “Едерлези рајзинг” Лазара Бодроже, “Нигде” Предрага Велиновића, “Проклети пас” Драгана Пешикана, “Бандити у потрази за мамом” Косте Ристића, “Патуљци са насловних страна” Милорада Милинковића и “Заробљено време” Милана Никодијевића.

Школа филмске драматургије “Слободан Стојановић” ће и даље бити у садржају пратећег фестивала, предавачи ће бити Никола Пејаковић, Ђорђе Милосављевић, Димитрије Војнов и Иван Велисављевић. Владимир Џудовић ће водити школу филмске критике, а публици ће бити представљене књиге “Више од истине”, “Кадијевић о Кадијевићу” и “Критички водич кроз српски филм 2000. до 2017.”

Овога пута овај Фестивал ће имати свој пратећи Музички програм, па ће тако на новом Тргу културе у вечерњим сатима публици музицирати “Коља и четири прста”, као и “The Boneshakers”. Одржаће се и симпозијум на тему “ТВ филм на филмском фестивалу” чији је модератор Небојша Брадић, а после симпозијума у врњачком биоскопу приказаће се три драме “Београдска трилогија” Биљане Србљановић, “Павиљони” Милене Марковић и “Не играј на Енглезе” Владимира Ђурђевића.

Гости Фестивала филмског сценарија 15. августа посетиће родну кућу Соње Савић у Доњој Горевници код Чачка, а жири у сатаву Иван Велисављевић, Бошко Руђинчанин и Бојан Вулетић одлучиваће о три награде за најбоља приказана остварења.

Уметнички директор овог, 42-ог по реду Фестивала филмског сценарија биће глумац Марко Живић, Културни центар Врњачка Бања је организатор, а покровитељ су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Врњачка Бања.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x