Финансијске мере за помоћ породици значајно увећане, општина Варварин спроводи додатне мере у циљу оснаживања породице

Помоћница Министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић посетила је са сарадницима општину Варварин где је разговарала са председницом општине др Виолетом Лутовац Ђурђевић, замеником председнице Дејаном Милановићем и помоћником председнице Александром Марковићем.

Тема радног састанка биле су примене мера пронаталитетне политике и подизање стопе наталитета као једног од стратешких циљева Владе Србије, а разговарало се и о финансијској подршци породици са децом који је на снази од 1. јануара ове године.

Председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић упознала је представнике Министарства за бригу о породици и демографију о мерама које локална самоуправа предузима у циљу подршке популационој политици, нагласивши да свака незапослена породиља на месечном нивоу прима по 15.000,00 динара годину дана, за прворођено дете се исплаћује по 10.000,00 динара, општина обезбеђује и бесплатне уџбенике свим првацима, а једна од нових мера је и новчана помоћ младим брачним паровима.

“Када смо данас разговарале о подстицајима које општина Варварин одваја за бригу о породици схватила сам да је помоћница пријатно изненађена с обзиром да је мали буџет општине Варварин некако усмерен исправно и да идемо исправним путем када је у питању очување породице. За меру помоћи брачним паровима смо одвојили милион динара и настојаћемо да и у наредном периоду повећамо средства, такође милион динара смо издвојили за куповину уџбеника, кроз Савет за безбедност саобраћаја сваке године делимо преко 70 ауто-седишта и истакла бих још једну нову меру и од прошле године помажемо младе брачне парове који имају до 40 година живота кроз подстицаје у пољопривредној производњи”, навела је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Помоћница министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић истакла је да је, када је у питању стопа наталитета, ситуација у целој земљи, нажалост, иста и те бројке нису нимало сјајне, али је задатак Министарства да се те бројке поправе.

“Оно што је охрабрујуће то је да се у 2021. години на републичком нивоу родило више беба у односу на 2020. годину, чак 369 беба имамо више у 2021. години и надамо се да ће година која је пред нама бити још и боља. Та 2020. година је највише последица и претрпела баш због пандемије корона вируса и у складу са тим држава је појачала мере популационе политике и бриге о породици, пре свега о мајци, јер, уз дужно поштовање према мушкарцима, мајка је та која је носилац свих тих права, нажалост или на срећу и обавеза и баш зато морамо да оснажимо мајку као стуб породице, а породицу као стуб друштва”, поручила је Александра Чамагић.

Она је подсетила да су финансијске мере значајно увећане, износ за рођење првог детета је подигнут са 100.000,00 динара на 300.000,00 динара, док је раније тај износ био само 30.000,00 динара.

“Ова мера сигурно пуно значи људима, чекамо да крену жене да се пријављују за остваривање овог новог права које је уведено, а тиче се куповине прве некретнине која ће бити својина мајке и сматрамо да ће то додатно оснажити жену и надамо се да ћемо помоћи младим породицама да заснују свој дом и олакшати да прошире и оснаже своју породицу”, оценила је помоћница министра Александра Чамагић.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x