Општина Варварин расписала јавни позив за подстицаје у пољопривреди

Буџетом општине Варварин за 2021. годину, кроз Програм за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја, издвојен је 21 милион динара за помоћ пољопривредним произвођачима и у оквиру тих средстава предвиђена су 6 програма који ће важити до утрошка средстава, а најкасније до 29. октобра 2021. године.

Оно што је новина ове године, то је подршка младима у руралним подручјима, а који имају најмање 18, а највише 40 година, са циљем подстицаја младих да остану на селу, наглашава заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и подсећа да је овогодишњи буџет за ове програме увећан за милион динара.

“За програм подршке младима у руралним подручјима ове године смо издвојили милион динара и надамо се да ћемо овом мером поспешити развој газдинстава тих младих људи”, апострофирао је Милановић.

Осталих 5 мера није мењано, у односу на раније године, а ради се о програмима набавке квалитетног воћног садног материјала, нове специјализоване механизације и опреме, квалитетних приплодних грла, као и о програму субвенционисања делова трошкова осигурања усева. Наравно, ту је и програм кроз који ће се организовати посете сајмовима, ако епидемиолошки услови дозволе, као и едукације пољопривредника.

“За програм набавке квалитетног воћног садног материјала опредељено је 4 милиона динара, за програм набавке специјализоване механизације и опреме планирано је 11 милиона, из разлога што је та мера и даље најпопуларнија код темнићких пољопривредника. За субвенцији при куповини приплодних грла издвојен је милион динара, док је за субвенционисање делова трошкова осигурања усева планирано 3.400.000,00 динара”, наводи Дејан Милановић, заменик председнице варваринске општине.

Он подсећа да су у 2020. години сва средства из Програма мера била утрошена, а било је и више захтева у односу на планирана средства. Неки пољопривредници нису из тог разлога успели да остваре субвенције, тако да би требало ове године да се припреме и да на време предају документацију како би остварили право на субвенције.

Када су у питању промотивне активности и едукације, акценат ће ове године бити стављен на едукацију пољопривредника а на тему удруживања. “Наши пољопривредници треба да схвате, да би били конкурентни на тржишту, морају да укрупне производњу и да постигну већи квалитет у производњи, а то је могуће само удруживањем, што значи било какав вид удруживања у виду удружења и задруга”, поручује Милановић.

3.7 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x