In memoriam: проф. др Павле Бубања

У Крушевцу, у 85. години живота, преминуо је проф. др Павле Бубања, доктор филозофских наука, професор Економског факултета у Нишу, генерални секретар Асоцијације за културу мира и толеранције.

Проф. др Павле Бубања рођен је 19. августа 1936. године у Бубањама, селу поред Берана у Црној Гори. Дипломирао је филозофију и теологију, а докторирао Филозофију мира на Филозофском факултету у Београду. Од 1965. године је живео и стварао у Крушевцу.

Био је редовни професор Филозофије на Економском факултету у Нишу. Радио је на постављењу и развоју идеје мира у историји српског народа, а посебно је запажен његов посвећени рад на афирмацији Асоцијације градова весника мира и месту Крушевца у њој. Граду Крушевцу је 1986. године донео Медаљу мира Уједињених нација, а 1990. Весник мира. Идејни је творац Крушевачке философско-књижевне школе. За миротворна истраживања номинован је за Нобелову награду за мир за 2006. годину.

Проф др Павле Бубања је написао значајна дела, међу којима су “Философија мира”, “Мир ће бити дело правде”, филозофски уџбеник “Педагогија мира” и дрруга.

За свој вишедеценијски рад, добио је највиша признања града Крушевца. Павле Бубања је и један од оснивача СПС-а у Крушевцу.

Комеморативни скуп поводом смрти проф. др Павла Бубање биће одржан сутра у сали Градске управе Крушевац у 11 часова, а сахрана ће се обавити истог дана на крушевачком Новом гробљу у 14 часова.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x