Хитне мере Сектора за ванредне ситуације због аларматног повећања пожара на отвореном

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Србије објавио је алармантне податке о повећању броја пожара на отвореном простору широм Републике Србије. Према подацима Сектора за ванредне ситуације, само на територији Расинског управног округа у периоду од 9. до 11. фебруара 2024. године евидентирано је 65 пожара.

Из Сектора за ванредне ситуације подсећају да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање остатака стрних усева, смећа и биљних остатака на отвореном простору, али је, упркос томе, ова појава и даље заступљена на целој територији Републике Србије, самим тим и на територији Расинског управног округа.

Законом о заштити од пожара (члан 50.) забрањено је спаљивање стрних усева, спаљивање смећа на отвореним простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена за казна правна лица од 300.000,00 до 1.000.000,00 динара, а за физичка лица 10.000,00 динара. Такође, чланом 46. истог Закона забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе Закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000,00 до 50.000,00 динара.

Мере које ће спровести Штаб за ванредне ситуације подразумевају обилазак свих насељених места и упозоравање становништва на то да поштују законске одредбе о забрани спаљивања на отвореном простору, а наложена је и провера исправности механизације субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање, која би се могла ангажовати у случају потребе на гашењу пожара на отвореном простору.

Укључене су и надлежне инспекцијске службе и друге службе у јединицама локалне самоуправе, наложен је обилазак критичних локација где најчешће долази до пожара на отвореном, проверена је спремност јавних комуналних предузећа и обезбеђено је непрекидно обавештавање становништва о наведеној ситуацији.

Пожари на отвореном простору веома брзо шире и захватају велике површине, због чега представљају реалну опасност по настанак веће материјалне штете на грађевинским објектима, објектима инфраструктуре и на шумским комплексима, али и реалну опасност по животе грађана, док је за гашење ових пожара неопходно ангажовање и великог броја припадника ватрогасно-спасилачких јединица.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x