Упозорење становништву због повећаног броја пожара на отвореном простору

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова саопштио је да је, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, иницираo хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације. На тим седницама чланови штабова ће бити упознати са тренутном ситуацијом везано за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине, наводи се у саопштењу.

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић је прецизирао да ће мере подразумевати обилазак свих насељених места и упозоравање становништва на то да поштују законске одредбе о забрани спаљивања на отвореном простору. Миленковић је истакао да је наложено и да се провери исправност механизације субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање, која би се могла ангажовати у случају потребе на гашењу пожара на отвореном простору.

Он је нагласио да је од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирано 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године, када је оваквих пожара било 226. Само током викенда на територији Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара, додао је он и истакао да су сви пожари, захваљујући надљудским напорима ватрогасаца-спасилаца, угашени.

Миленковић је упозорио на то да се пожари на отвореном простору веома брзо шире и захватају велике површине, због чега представљају реалну опасност по настанак веће материјалне штете на грађевинским објектима, објектима инфраструктуре и на шумским комплексима, али и реалну опасност по животе грађана и додао да је за гашење ових пожара неопходно ангажовање и великог броја припадника ватрогасно-спасилачких јединица.

“На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила”, указао је он.

Миленковић је подсетио на то да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и да је за то запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

За непоштовање ове одредбе, како је истакао Миленковић, запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x