I “Мареновачка сваштаријада”: “Избенички мунгоси” скували најукуснији котлић

У центру Маренова, на платоу испред Дома културе, одржана је прва по реду гастрономско – туристичка манифестација, “Мареновачка сваштаријада”. У такмичарском делу програма учешће је узело 15 екипа, а у такмичењу за најукуснији котлић победу је однела екипа “Избенички мунгоси” из Избенице.

Друго место је освојила екипа “Мареновци” из Маренова, а трећу награду за најукуснији котлић добили су “Шмуцало и екипа” из Парцана. Најлепши штанд припремила је Ружица Савић из Парцана, друго место Пољопривредно – ветеринарска школа из Рековца, а треће су биле “Јухорске виле” из Обрежа. Стручни жири, на челу са професором куварска у ХТШ Крушевац Гораном Кузмановићем, оцењивао је најбоље екипе.

“Избенички мунгоси” су учествовали на бројним манифестацијама протеклих месеци, на “Врденовачким данима” у Обрежу, “Левачкој пасуљијади”, а пре недељу дана освојили су неколико пехара и медаља на XI Етно фестивалу у Варварину и то за најбољи гулаш, најбољи етно штанд, најбољу српску трпезу. Ипак, добро кулинарско умеће, уз одлично представљање, донело им је и прво место на “Мареновачкој сваштаријади”.

“Спремамо гулаш од дивљачи и котлић са печуркама са Јухора, кајмакаром и вргањима и са пилетином, а припремамо и дивљач под сачом. Месо од дивљачи је наше домаће са Јухора, дивље животиње које смемо да ловимо и од којих и иначе припремамо специјалитете”, рекао нам је Немања Пантић, члан екипе “Избенички мунгоси”.

Представник екипе “Мареновци”, Вељко Милосављевић, истиче да је домаћа екипа за такмичење припремила гулаш од дивљих и домаћих животиња, али и сач. Гулаш је мешавина меса од дивље и домаће свиње, ту су у неизоставне печурке, као и зачини. “Мареновци” су, по оцени стручног жирија, заслужено освојили друго место.

Проглашени су и победници у категорији разноврсних јела, златну медаљу је добила екипа “Код доброг домаћина” из Липљана за припрему традиционалног специјалитета “Косовска филија”, сребро је припало “Доброчинитељима” из Трешњевице за мућкалицу, а бронза екипи “Метла спорт” из Залоговца за сарму, погачу, цицвару и проју.

Слободан Симић из Липљана, који сада живи у Крушевцу, наводи да је “филија” традиционални специјалитет са Косова и Метохије. “Тесто за палачинке са три јаја, то се измиксује, иду кајмак и павлака, кисело млеко, ал по могућству стари кајмак, да се осећа на далеко”, рекао нам је Симић стари рецепт.

“Мареновачка сваштаријада” се наставља и даље музичком забавом у Дому културе у Маренову, уз специјалног госта, звезду естраде Љубу Лукића. Организатор I “Мареновачке сваштаријаде” је Месна заједница Мареново, а иницијатор Мишко Савић из Парцана. Најава организатора је да ће ово постати традиционална манифестација која ће се одржавати крајем септембра месеца на истој локацији.

“Сваштаријаду” су обишли и заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и помоћник председнице Александар Марковић.

4.7 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x