ИН МЕМОРИАМ: Милутин Мића Стојановић

Тужна вест за све љубитеље добре, старе народне песме, али и за грађане трстеничке општине и шире, у 86. години преминуо је велики народни уметник, српски хармоникаш, композитор и певач Милутин Мића Стојановић.

Стојановић је рођен 1935. године у селу Богдање недалеко од Трстеника, добро га памте старији житељи трстеничког краја, али и бивше СФРЈ, по песмама “Хармонико моја”, “Зарасле су стазе моје”, “У ранама срце моје”, “Воденичар на Морави” и многих других које су га сврстале у сам врх естраде. За свој 10. рођендан на поклон је добио хармонику, а три године касније компоновао је своју прву песму “Крај Мораве на обали”.

Мића Стојановић је био један од оснивача такмичења хармоникаша у Сокобањи 1962. године. Успешно је сарађивао са многим певачима и композиторима, са Лепом Лукић, Предрагом Живковићем Тозовцем, Новицом Неговановићем, са Меримом Његомир и другима.

Добитник је више награда и признања међу којима су “Златна птица Југотона” за милион продатих плоча, Златна плакета “10 Златних плоча”. У оквиру туристичко забавне манифестације “Трстеник на Морави” додељена му је 2016. године награда “Најморавац”.

Мића Стојановић је био активни члан Савеза естрадно музичких уметника Србије где је стекао статус истакнутог уметника. Сахрана ће бити обављена данас у 15 часова на новом трстеничком гробљу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1350

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 19. мај Доњи Катун; 20. мај Бачина; 21. мај Бошњане; 24. мај Доњи Крчин; 25. мај Обреж; 26. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x