Изабрано 28 општина и градова за програме подршке родитељству

Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије саопштило је да је данас у Палати Србија одржан састанак Управног одбора пројекта “Подршка подстицајном родитељству” који спроводи Уницеф уз подршку Владе Републике Србије и ЛЕГО фондације.

На седници су изнете кључне информације о досадашњем напретку у имплементацији овог програма, а уз сагласност свих чланова одбора донета је и одлука о избору нових градова и општина који ће ући у следећу фазу имплементације програма на основу извештаја комисије која је извршила евалуацију и рангирање приспелих 46 пријава на јавни конкурс.

Од 46 приспелих пријава одабрано је двадесет осам за улазак у другу фазу програма, који се у првој, пилот фази, показао као веома успешан.

На списку изабраних градова и општина налазе се: Крушевац, Зрењанин, Стара Пазова, Врбас, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Лозница, Инђија, Бела Паланка, Сврљиг, Бољевац, Кикинда, Краљево, Темерин, Рашка, Кнић, Нова Варош, Велико Градиште, Вршац, Сјеница, Тител, Мионица, Пријепоље, Владимирци, Свилајнац, Ћуприја, Жабаљ и Земун.

Седницу је отворила председница Управног одбора Славица Ђукић Дејановић, истакавши кључна постигнућа у претходној фази. Ђукић Дејановић је навела да је акредитација програма јачања капацитета практичара за спровођење програма завршена у систему здравства, док је акредитација у предшколству и социјалној заштити у току.

Према њеним речима, у систему социјалне заштите постоји изазов да се акредитује онлајн хибридни модалитет обука, док је на шест  пилот локација већ обучено 370 практичара за примену програма.

Она је напоменула да су у пет јединица локалне самоуправе планирана издвајања за мере подршке родитељству у износу од проиближно 67 милиона динара за 2022. годину и додала да је сличан план за наредне две године.

Ђукић Дејановић је нагласила да је доношењем одлуке о укључивању додатних 27 општина у програм “Разиграно родитељство” кључни корак ка покретању друге фазе имплементације програма и да ће се у наредне две године програм спроводити у двадесет одсто општина у Србији (укупно 33 општине) чиме се приближавамо задатом циљу да 60.000 деце и њихових родитеља осети добробит унапређених услуга.

“Истраживања са родитељима у пилот локацијама, показују да је изложеност подстицајним праксама од стране родитеља и окружења већа за децу узраста од 13 до 24 месеца него за децу ранијем узрасту, од 0 до 12 месеци, а развојни исходи мерени инструментом “Узраст и развој детета” су такође нешто бољи за децу из старијих узрасних група”, закључила је Ђукић Дејановић.

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић подсетила је да је током 2021. године ресорно министарство врло интензивно радило на припреми и доношењу два значајна закона: Закона о финансијској подршци породици са децом и Породичног закона, као и на припреми  предлога Општег протокола за заштиту деце од насиља, који је Влада Републике Србије усвојила у фебруару ове године.

“У току је правно-техничка редакција Правилника о хранитељству. Унапређење нормативног оквира, институционалних и организационих механизама неопходан су гарант унапређења квалитета живота деце, родитеља и породице у целини”, истакла је Миловановић Минић.

Она је додала да су активности ресорног министарства биле усмерене и на стварање повољнијег амбијента за развој и прихватање позитивних родитељских пракси како би кроз игру и разумевање развојних потреба деце родитељи били најбоља подршка својој деци у одрастању.

Током активности обилазака више од сто тридесет општина и градова, промовисани су различити примери конкретне подршке родитељима са посебним освртом на примену позитивних родитељских пракси у изазовима родитељства, рекла је она.

Државна секретарка је нагласила да се подизање нивоа информисаности, знања и свести о значају спровођења популационе политике засноване на принципима једнакости, родне равноправности и инклузивности, већ одражава у локалним политикама.

“Квалитетан и достојанствен живот сваког детета и брига о родитељима су постали приоритет у свим аспектима, од побољшања материјалног статуса до јачања капацитета родитеља за позитивно васпитање деце, у емоционално стабилној и подстицајној средини кроз љубав, игру и подршку као кључне елементе за развој мозга и животних вештина”, закључила је државна секретарка.

Извештај о прогресу и плану даљих активности изнеле су представнице УНИЦЕФ-а Јелена Зајегановић Јаковљевић и Мила Вуковић Јовановић, након чега је представница Сталне конференције градова и општина (СКГО) Соња Вујин презентовала резултате евалуације и рангирања пријава на Конкурсу за стручно методолошку подршку родитељству и раном развоју деце.

Резултат спроведеног конкурса указује да постоји спремност на локалном нивоу за интерсекторску сарадњу не само у 46 општина које су се пријавиле на конкурс већ и у 138 институција здравства, образовања и социјалне заштите које су исказале спремност да подршку родитељима поставе као приоритет у развоју својих установа.

Овакав одзив општина на јавни позив је добар знак повећаног интересовања за програме популационе политике и програме подршке раном развоју деце, као и усмеравању ка позитивном родитељству, али и сигуран показатељ подизања свести о значају локалних активности у промени демографске слике Србије, наводи се у саопштењу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x