Потписан Протокол о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре

Данас је на свечаности у Краљеву потписан Протокол о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре. Протокол су потписале 25 јединице локалних самоуправа, међу којима је и Крушевац.

Град у коме је потписан Протокол, уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима, СКГО и УНДП , покренуо је иницијативу за приступање Протоколу за сарадњу градова и општина слива Западне Мораве, а у циљу смањења ризика, одговора и брзог опоравка након елементарних непогода и других опасности. Одмах након тога,  на предлог града Ваљева, иста иницијатива је покренута и за слив Колубаре.

Потврда иницијативе добијена је и од локалних Скупштина, што је уследило данашњим потписивањем Протокола.  Циљ је смањење ризика, одговора и брзог опоравка након елементарних непогода и других несрећа.

Протоколом су дефинисани посебни циљеви, а намера је да локалне самоуправе координисано раде на: припреми заједничких стратешких и планских докумената из области управљања ризицима, припреми предлога пројеката и конкурисања код фондова, изградњи адекватног система ране најаве, адекватном одговору на ванредне ситуације, развоју јединица цивилне заштите опште намене, заједничком планирању и имплементацији инфраструктурних мера, стратегији планирања финансијских средстава ради смањења и трансфера ризика, ефикасне обнове на основу принципа „изгради поново боље“ и унапређењу процеса процене штете и обнове након елементарне непогоде на основу међународне ПДНА методологије.

Општи као и посебни циљеви ове међуопштинске сарадње произилазе из Сендаји оквира за смањење ризика од катастрофа 2015. – 2030., Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, као и Закона о ванредним ситуацијама и Закона о локалној самоуправи.

Општине потписнице Протокола за сарадњу градова и општина слива Западне Мораве су: Краљево, Чачак, Крушевац, Ужице, Ариље, Косјерић, Горњи Милановац, Рашка, Пожега, Лучани, Чајетина, Нови Пазар, Врњачка Бања, Тутин, Трстеник, Кнић и Ивањица.

Општине потписнице Протокола о сарадњи градова и општина слива Колубаре су: Ваљево, Лајковац, Љиг, Лазаревац, Обреновац, Мионица, Уб и Коцељева.

Потписивању су присуствовали и в.д. директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић, представник УНДП –а Жарко Петровић, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, начелници Округа и представници других релевантних државних и регионалних установа и институција.

крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x