Изложба слика “Звона завичаја” отворена у Карановцу

У оквиру манифестације Дани културе и историје Темнића и Левча, одржаној протеклог викенда у Горњем Темнићу, у суботу је у порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Карановцу одржана изложба слика Живорада Милосављевића Радета, уметника који деценијама ради и уметничка дела ствара у Крушевцу, а чији су корени из овог села. Гост изложбе била је и једна млада уметница из Доњег Крчина, Јулиана Динић, која је изложила неке од својих радова.

Аутор изложбе истиче да се на идеју за организацију изложбе дошло у склопу манифестације Дани културе и историје Темнића и Левча, с тим што је аутор добио прилику да по први пут своје радове изложи у свом родном месту, а што је, према његовим речима, то за њега заиста значајно.

“Сам одабир слика за ову изложбу био је тај који ће, на неки начин, да документује живот и обичаје овог краја и да се покаже како су изгледали традиција и начин живљења у овом крају. То су једни сведоци времена где има и жалних сцена и све саме слике из прошлосто које су везане за разне успомене, а има доста дела насталих у носталгичном смислу”, наводи аутор Живорад Милосављевић Раде.

Својевремено у Доњем Крчину, у сарадњи са ОШ “Херој Мирко Томић”, организована је и ликовна колонија, а дела са те колоније и даље су сачувана у фундусу школе. План је да се та манифестација обнови у што скоријем року.

“Почели смо да правимо договоре да се та ликовна колонија обнови, јер ми смо пре извесног времена, пре много година, са садашњим и некадашњим директором школе у Доњем Крчину направили договор да у школи, која је и била покровитељ уи спонзор, две године организујемо колонију “Звона Завичаја”, а где су учествовали изузетни сликари из разних крајева и доста дела је тада настало. Постоје назнаке да ће од овог лета се поново кренути са тим манифестацијама, очекујем да се та колонија обнови и да постане традиционална, да се организује сваке године”, очекује Милосављевић.

Гост изложбе била је млада уметница Јулиана Динић, а у изјави за наш портал подсећа да се сликарством бави пар година, из хобија. “Велика ми је част и задовољство да баш у цркви свог родног завичаја излажем слике које су настале у протеклих шест месеци. Дела изложена су нека дела на која сам баш поносна, попут слика мртве природе, нешто из области апстракције и један женски акт”, наводи Јулиана Динић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x