Изложба социјалног предузетништва у четвртак у Крушевцу: Помоћ неопходна у свим сегментима рада

У четвртак, 21. септембра, у Крушевачком позоришту са почетком у 11 часова, биће организована изложба “Социјално предузетништво у Расинском округу” на којој ће се представити 15 излагача. Према речима председника Удружења грађана “Евроконтакт” Ненада Крстића, на изложби ће се представити и једно удружење из Варварина.

“Један од циљева изложбе је да јавност у Расинском округу упознамо са пионирима социјалног предузетништва. Углавном је реч о удружењима која окупљају одређене групе особа са инвалидитетом и баве се неком врстом производње. Нажалост, ниједно предузеће из нашег округа није уписано у Регистар социјалних предузећа иако имамо субјекте који се баве овим видом пословања”, казао је Ненад Крстић.

На изложби ће бити представљени производи 15 правних субјеката, а у оквиру изложбе биће одржан и Округли сто на тему “Могућности подршке социјалном предузетништву од стране локалне заједнице”.

“Социјалним предузећима је потребно неколико врста помоћи да би успешније пословала. Неопходна им је финансијска помоћ, а један од проблема је и недостатак знања и вештина. Такође је потребна подршка код креирања и продаје производа”, додаје Крстић.

Душица Миленковић из удружења “Етно Расина” је говорила о искуствима ове организације са социјалним предузетништвом.

“Започели смо рад са женама које су остале без посла, а сада радимо и са женама које су жртве насиља. Социјално предузетништво је велики искорак, а локална самоуправа све више обраћа пажњу на овај модел пословања”, истакла је Миленковићева.

Агенција за регионални развој Расинског округа (АРРРО) је, заједно са “Евроконтактом”, још 2017. године започела пројекат чији је циљ била промоција социјалног предузетништва.

“Трудимо се да јавности приближимо принципе социјалног предузетништва. У међувремену је усвојен Закон о социјалном предузетништву и створени услови да се овом темом бавимо интензивније. Један од циљева нам је формирање фонда за подстицај социјалног предузетништва”, рекао је Стефан Рибаћ, директор Агенције за регионални развој Расинског округа.

Центар за социјално предузетништво припремио је и каталог пословних субјеката који послују по моделу социјалног предузетништва и који би требало да буде важан алат у јачању сарадње са пословним сектором. До краја месеца биће припремљен и “предлог јавне политике за креирање стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва у Расинском округу”.

“Следећи корак био би потписивање Протокола о сарадњи са локалним самоуправама. Циљ нам је да то урадимо са барем једном локалном самоуправом и тако добијемо пример добре праксе који би послужио за читаву државу. Важна је добра воља у локалним самоуправама, јер је могуће донети сет подстицајних мера које не коштају ништа”, закључио је Ненад Крстић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x