Јастребац ускоро добија епитет атрактивне туристичке дестинације

У Крушевцу је данас одржан први радни састанак поводом иницијативе за ревитализацију и уређење излетишта Јастребац. Састанку су присуствовали генерални директор Корпоације “Трајал” Милош Ненезић са сарадницима, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (Управа за шуме ), ЈП “Србијашуме”, Градске управе Крушевац и руководства, а састанак је водио градоначелник Крушевца Драги Несторовић.

Излетиште Јастребац, површине око 100 хектара, традиционално омиљено излетиште Крушевљана, судећи по епилогу данашњег састанка коначно ће добити изглед и садржаје како би добио епитет атрактивне туристичке дестинације која ће превазићи локалне оквире. Стазе су укупне дужине око 200 км, а кроз ову планину пролази и Европски пешачки пут.

За почетак, треба навести најпре понуду два угоститељска објекта у власништву компаније “Трајал”, (вила “Трајал” и некадашња “Меримина” вила ) капацитета око 100 лежајева и услугом за боравак туриста у виду смештаја и исхране, док је “Југопревоз” обезбедио две аутобуске линије (до села Буци) у јутарњим и вечерњим сатима.

Вештачко језеро очишћено је још 2015.године, у шта је уложено више од 10 милиона динара и саниран приступни пут, а планира се и његова комплетна реконструкција. Град Крушевац је прошле године обезбедио средства у износу од 1.200.000 динара за Пројекат изградње више устава за све уливне водотокове у језеро.

Скупштина града Крушевца усвојила је 2016. године Одлуку о изради Плана генералне регулације, коју сходно околностима треба изменити и усвојити у што краћем року.

Веома важно је укључити и субјекте из ресорног Министарства и ЈП “Србијашуме” с обзиром на нормативне предуслове, односно изналажење оптималног модуса за све. Носилац права јавне својине на Јастрепцу је држава, прецизније ресорно Министарство, а поверено је на управљање ЈП “Србијашуме”.

У циљу што бржег и координисаног низа активности, закључено је данас, треба дефинисати интересе и садржаје, циљеве, могућности, начин реализације и актере.

Током данашњег састанка чули су се предлози за изградњу скијалишта, развој ловног туризма, уређење пешачких и бициклистичких стаза, постављање реквизита за планинске спортове и др. На иницијалном састанку формиран је и Радни тим који ће координирати пројектним активностима, а као први корак припреме за израду Плана детаљне регулације, биће извршено геодетско снимање терена.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x