Јелена Танасковић у Трстенику: Велика штета од прошлонедељних поплава

Са великим штетама, насталим услед недавних поплава на подручју трстеничке општине, приликом посете насељеним местима упозната је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. У пратњи председнице општине Трстеник Милене Турк, њених сарадника и представника месних заједница, констатована је велика штета услед поплава.

Министарка је разговарала са пољопривредницима, сагледане су размере штете на терену, председница општине Трстеник Милена Турк нам је рекла да локална самоуправа константно комуницира са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и заједно чине све да се у што краћем року и на најбољи начин ублаже последице и санира штета.

“Ево нас на лицу места и видели смо обимне настале штете у насељеним местима, рекли смо пољопривредницима да је држава уз њих и да ће им помоћи. Правимо попис свега оштећеног и на основу тих резултата видеће се колики је обим настале штете, како бисмо могли да интервенишемо. Пољопривредници су пријавили те штете локалној самоуправи, они су нам проследили и ми ћемо сада у министарству да делујемо. Направљена је и радна група, скупљамо све захтеве и ускоро ћемо интервенисати”, поручила је министарка Јелена Танасковић.

Она је нагласила и да је осигурање у оваквим ситуацијама битна ствар и да је држава ове године проширила листу ризичних подручја. “Осигурање је 70 одсто, а остали део се рефундира од 40 до 50 одсто и то свако треба искористити”, апострофирала је министарка Танасковић.

Председница општине Трстеник Милена Турк изнела је податак да је процењена штета на пољопривредним засадаима, лозним калемовима, пластеницима и воћним садницама 142 милиона динара, а да би се санирали атарски путеви потребно је 60 милиона динара.

“У току је санација на мосту у Мијајловцу, како би се саобраћај одвијао безбедно, за мештане је постављена цистерна са водом за пиће, а машине су даноноћно ангажоване на копању канала у насељеним местима”, истиче председница трстеничке општине и подсећа да је ова локална самоуправа једна од 56 општина у којој је проглашена елементарна непогода.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x