Карикатуре о шајкачи у Кафе-чајџиници “Театар” у Крушевцу

У суботу 10. августа, са почетком од 18:00 часова у Кафе-чајџиници “Театар” у Крушевцу (Обилићева 34), биће отворена изложба познатог карикатуристе из Варварина Горана Ћеличанина под називом “Шајкача”.

Након стално актуелне и растуће изложбе “Изађи на црту”, још једна оригинална идеја је пред љубитељима карикатуре, изложба под називом “Шајкача”, која ће у догледно време бити реализована и кроз штампано издање посвећено српској националној капи; по настанку војној, а касније свакодневном одевном предмету углавном у руралним пределима централне Србије.

Кроз ликове који настају из Горановог пера приказује се обичан српски сељак кога су задесиле све промене овог света, од политичких до технолошких, стављајући га у ситуације чија су решења у карикатури могућа једино на комичан начин, у чему је Ћеличанин мајстор свог заната. То мајсторство се посебно осликава кроз карикатуре где српски сељак није остављен без традиционалне “добре капљице”, па се тако под шајкачама налази галерија живописних ликова опијених једнако као и уживаоци ових карикатура.

Шајкача као обележје великог броја Ћеличанинових карикатура постаје тема једне јако озбиљне изложбе, ма колико те карикатуре изазивале смех.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x