Крушевац добио најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић обишао је данас најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, за које је Министарство издало грађевинску дозволу након успешно обављеног пробног рада.

Момировић је том приликом оценио да је ово велики успех и еколошки пројекат који помера Србију напред, и исказао захвалност KfW банци на великој помоћи и подршци.

Он је истакао да је сада приближно 75 одсто Крушевца прекривено канализационом и колекторском мрежом и истовремено навео да у Србији, нажалост, највећи део отпадних вода иде директно у реке и из тих река се користи за пиће.

“Србија данас има економски капацитет да реши овај проблем, а циљ је да се у наредних пет година инвестира више од четири милијарде евра и изгради више од 6.000 километара канализационе инфраструктуре и више стотина постројења за пречишћавање отпадних вода, како би се трајно променила лоша слика која постоји више од 60 година”, рекао је министар.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је да је ово једно од најмодернијих постројења не само у нашој земљи, већ и у региону, којим је решен проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода.

Директор ЈКП “Водовод – Крушевац” Владимир Милосављевић подсетио је на то да је изградња постројења за прикупљање и пречишћавање отпадних вода трајала три године. Према његовим речима, ово је сложен и велики систем који Крушевац сврстава у ред технолошки развијених и уређених градова у Европи.

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу представља једну од најзначајнијих инвестиција Расинског округа, и у технолошком и еколошком смислу у потпуности је изграђенo у складу са стандардима ЕУ. Реч је о првом постројењу у Србији које укључује и соларно сушење канализационог муља, чиме он постаје енергетска сировина за индустрију цемента.

Изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода, капацитета 90.000 еквивалент становника и инвестиционе вредности 14,3 милиона евра, у потпуности je завршена 30. јуна 2020. године, након чега је уследио пробни рад и оптимизација технолошких радних параметара.

Упоредо са изградњом постројења, изграђено је и 60 километара канализационе и колекторске мреже којом је повећана покривеност града канализационом мрежом и којом су на канализацију повезана и села Велико Головоде, Модрица, Липовац и Пакашница.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x