Крушевац добио средства за енергетску ефикасност

У Београду су данас потписани Уговори о суфинансирању пројеката у области унапређења енергетске ефикасности. Потписници су, испред Министарства рударства и енергетике – министар Александар Антић и представници 15 локалних самоуправа. Градоначелник Крушевца Драги Несторовић потписао је Уговор који се односи на реализацију пројекта изградње спољне и изолације тавана основне школе “Драгомир Марковић”, вредан око 9 милиона динара.

Како је након потписивања уговора новинарима изјавио министар рударства и енергетике Александар Антић, очекује се да ће се након реализације тих пројеката остварити годишње уштеде од око три до четири милиона киловат часова енергије, односно уштеде свих 15 локалних самоуправа ће бити између 20 и 30 милиона динара.

“Енергетска ефикасност је највећа шанса Србије и без икакве сумње је један огроман резервоар у коме земља може да уштеди и обезбеди своју додатну енергетску сигурност и стабилнбост, а то су и приоритети министарства и Владе Србије”, казао је Антић.

Тренутно се уређује законодавни оквир, а паралелно се помаже градовима и општинама да сачине и аплицирају пројектима, с обзиром да се велика средства из Европске уније тек очекују  (најављена је сарадња са UNDP –ом  и обезбеђење бесповратних средстава у износу од  500 000 долара).

Искуства везана за реализацију првог циклуса суфинансирајућих пројеката су веома импресивна , с обзиром да проценат уштеде енергије иде и до 40%, а сада се очекује да тај проценат буде и већи. За данас потписане Уговоре, Министарство је обезбедило 125 милиона динара, а обавеза општина је била обезбеђење учешћа од минимум 30%. Локалне самоуправе ова средства ће махом искористити за унапређење енергетске ефикасности и модернизацију зграда школа, Домова здравља, Општинских управа и др.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x