Купинари задовољни овогодишњом откупном ценом

Ова година била је берићетна за произвођаче малине и купине и на подручју трстеничке општине где се око половине становништва бави пољопривредом, производе поврће и воће. Како нам је неколико произвођача изјавило, посебно су били задовољни овогодишњом ценом малине, а нарочито купине која је са почетном ценом од 100 динара  достигла плафонску и историјску цену од 280 динара за килограм.

Берба малине је завршена, а купину још беру вредни произвођачи, неки са укућанима, а неки су морали да ангажују сезонце. Углавном, сви су задовољни, исплатиће се улагања, труд и рад, истичу купинари из трстеничког села Дубље и додају да одавно цена овог јагодичастог воћа није била овако исплатива, а у међувремену многи су због лоше цене претпрошле и прошле године искрчили своје купињаке.

Насељено место Рујишник је најпознатије у трстеничкој општини по производњи купине, а тим поводом се у овом месту сваке године у августу месецу одржава манифестација “Дани купине у Рујишнику”. Задовољни су и откупљивачи, један од њих је и Раде Срејић из Стублице и он редовно, сваке године, врши откуп малине и купине у Дубљу, Попини, Брезовици и Стублици. Осим њега има и других откупљивача који сарађују са произвођачима.

Берба ће још трајати, купина је добро родила, а и квалитетна је, а произвођачи очекују да и наредне године цене буду стабилне, а да ли ће тако бити остаје да се види.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x