Матична служба Града Крушевца међу три најбоље у Србији

У Палати Србија обележен је Дан матичара Србије где се окупило око 300 матичара из целе земље, што је, после две године, била прилика да се награде најефикасније Матичне службе у протеклом периоду. Министарка Марија Обрадовић уручила је плакете Министарства државне управе и локалне самоуправе матичарима градских управа Крушевца и Новог Сада, као и Општинској управи општине Владимирци.

“Један од стубова развоја нашег друштва је, између осталог, модернизација јавне управе и њено претварање у добру управу, на првом месту управу по мери наших грађана. Матичари су, не само битна карика те модерне и добре српске управе, већ и неизоставни део најважнијих приватних тренутака грађана”, поручила је министарка Обрадовић са скупа којим је свечано обележен Дан матичара Србије.

Она је истакла и да је заједничким напором матичних служби и МДУЛС обезбеђено вођење матичних књига у електронском облику, како би данас Регистар матичних књига био ресурс који омогућава повезивање база и стварање електронских сервиса и услуга, којима се грађанима пружа максимална ефикасност у остваривању њихових различитих права.

“Сви ми заједно учествујемо у изградњи модерне управе чији је циљ ефикасно остваривање права грађана, без предугих и компликованих процедура и непотребних трошкова, а матичне књиге су у том процесу једна од важнијих карика. Међутим, колико год је дигитализација неопходна, толико је највећи капитал ипак човек. Ви сте ти који водите личне податке грађана Србије, а када тај посао обављате професионално и стручно, онда можемо да будемо сигурни да су наши подаци безбедни”, изјавила је Марија Обрадовић, министарска државне управе и локалне самоуправе.

У Градској управи Крушевац традиционално је прослављен Дан матичара Србије, празник установљен 1996.године, који обележавају запослени једне од најстаријих служби у општинским и градским управама. Пријем за једну од три најбоље Матичне службе у Србији организовала је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

“Запослени у Матичној служби на посредан начин учесници најсрећнијих тренутака у животу свих нас, службено – административна подршка приликом реализације важних грађанских активности, али и пружаоци помоћи и разумевања у најтежим догађајима које живот доноси. Посебно бих похвалила труд и енергију који су уложени да се матичне књиге преведу у електронски облик, што је кључ за бржу и ефикаснију управу. Регистар матичних књига сада нам омогућава да повезујемо базе и стварамо сервисе, како бисмо, кроз електронску размену података и услуге, пружили грађанима максималну ефикасност у остваривању права. Електронски су повезане и матичне књиге венчаних и умрлих са јединственим бирачким списком. Такође, у време пандемије COVID-19, ова служба је несметано функционисала и у отежаним условима, како би изашла у сусрет свим захтевима грађана”, изјавила је челница локалне самоуправе.

Према речима главне матичарке Зорице Остојић Матична служба Градске управе Крушевац унела је све податке из матичних књига и књиге држављана у Регистар матичних књига у задатом року. Осим тога, Граду Крушевцу поверени су послови вођења матичних књига за измештене општине са територије Косова и Метохије: Призрен, Ораховац, Сува Река и Гора. Такође, запослени у оквиру Матичне службе присуствовали су свим предавањима и онлајн обукама намењеним њиховом стручном усавршавању и праћењу законских прописа у овој области.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x