“Моравски коридор” инвестиција у будућност Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је након потписивања комерцијалног уговора за изградњу “Моравског коридора” да ће у Србији за мање од четири године бити изграђен цео “Моравски коридор”, ауто-пут Појате – Прељина, који ће ићи кроз “срце Србије”.

Председник Вучић је честитао Министарству грађевинарства и Влади Србије, као и компанији “Бехтел-Енка” и казао да су људи сањали о том ауто-путу деценијама и да се сада то остварује.

“Пре свега честитам грађанима Србије, посебно људима који живе у Mоравичком, Рашком и Расинском округу. Добијају нови живот, јер ауто-пут значи бољи живот. Уговор је потписан и креће одмах да се ради. “Моравски коридор” повезује Чачак, Мрчајевце, Адране, Kраљево, Врњачку Бању, Трстеник, Стопању, Kрушевац, Варварин, Ћићевац и Појате”, нагласио је председник Вучић и додао да ће “Моравски коридор” спојити два паневропска коридора 10 и 11.

Председник Вучић је нагласио да ће “Моравски коридор” спојити и Kопаоник и друга околна места, као и да ће Рашка, Нови Пазар бити много ближе Београду и другим градовима у земљи.

Он је рекао да ће, већ до новембра 2021. бити завршен део до Kрушевца, односно до Kошева у дужини од 28 километара, за мање од три године биће завршен ауто-пут Чачак – Kраљево што је додатних 31 километар и остаје да се за мање од четири године потпуно заврши 57 километара од Адрана до Kошева, односно од Kраљева до Kрушевца.

Председник је нагласио да ће то бити први дигитални ауто-пут, као и да ће бити најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара и оценио да ће “Моравски коридор” привући и много туриста у Врњачку Бању и тај део Србије, а од Београда до Врњачке Бање ће се стизати за мање од сат и по.

Он је додао и да ће инвеститори долазити више у тај део земље и да ће млади више остајати ту да живе. “Много сам срећан, ово је за нас огромна вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије. Када ово урадите чека вас и други посао, већ имамо неке идеје”, поручио је председник Вучић и додао да је то добар уговор и велика ствар за Србију.
Председник је захвалио амбасади Велике Британије и америчкој “Ексим банци”, као и Турској на великој посвећености и додао да ће већ “пре краја године бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат”. Он је истакао да је компанија “Бехтел” позната по изванредној ефикасности, као и да ћемо видети и како ради турска компанија “Енка”.

Потпредседник и генерални директор за инфраструктуру “Бехтела” за регион Европе Мајкл Вилкинсон је рекао да је веома срећан што је у Београду поводом потписивања уговора, да је то њихов први пројекат у Србији, за који су се припремали две године и да данас почиње реализација. Он је додао да имају одличну сарадњу са Владом Србије и захвалио се председнику Вучићу и министарки Михајловић на подршци.

“Честитам народу Србије”, поручио је Вилкинсон након потписивања комерцијалног уговора за изградњу ауто-пута Е-761, од Појата до Прељине (Моравски коридор), вредног 745 милиона евра.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина, а поред потпредседнице Михајловић, комерцијални уговор потписали су, у име конзорцијума “Бехтел-Енка”, који је Влада Србије, на основу спроведеног јавног позива изабрала за стратешког партнера за реализацију овог пројекта, Мајкл Вилкинсон, потпредседник “Бехтела” и директор за област инфраструктуре за Европу, и председник компаније “Енка” Мехмет Тара.

“Изградња ауто-пута “Моравски коридор” представља економски интерес Србије не само због тога што ће повезати више од пола милона грађана који живе на овом простору, већ зато што ће бити веза за више од 20.000 малих и средњих предузећа са најважнијим саобраћајницама: Коридором 10 који нас повезује са Бугарском и Северном Македонијом и ауто-путем “Милош Велики” који води ка Црној Гори и Босни и Херцеговини. Градња овог ауто-пута је инвестиција у будућност Србије и њених грађана”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је стратешки интерес Србије да са једном од највећих грађевинских компанија на свету, америчким “Бехтелом”, градимо саобраћајницу која ће повезати сва већа места у централној Србији, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Варварин и Крушевац. “Овај ауто-пут испуњаваће највише стандарде како у грађевинарству, тако и у телекомуникацијама и безбедности саобраћаја”, додала је она.

“Очекујем од компаније “Бехтел” и њеног партнера, турске компаније “Енка”, да “Моравски коридор” изграде у року и по најновијим стандардима, да бисмо добили квалитетан и безбедан ауто-пут. Такође је важно да предузећа из Србије, са којима ће заједно радити, упознају са најновијим технологијама које се користе у изградњи ауто-путева”, рекла је Михајловићева.

Потписивању су присуствовали и амбасадор САД у Републици Србији, Ентони Годфри, амбасадор Републике Турске Танжу Билгич и амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд.

“Моравски коридор” градиће се у дужини од 112,3 км, а чине га три деонице: Појате – Крушевац, дужине 27,83 км, Крушевац – Адрани, дужине 53,88 км и Адрани – Мрчајевци – Прељина, дужине 30,66 км. Ауто-пут Појате -Прељина повезаће Коридор 10 и ауто-пут “Милош Велики” (Коридор 11) и сва већа места у делу централне Србије у којој живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Варварин и Ћићевац.

Током радова на том ауто-путу, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x