МУП: Оштећења која не утичу на безбедност нису разлог да се возило окарактерише као неисправно

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов одбацио је данас наводе који су се појавили у појединим медијима да нису дозвољена никаква оштећења на возилу како би оно прошло технички преглед и указао да оштећења која не утичу на безбедност возила нису разлог да оно буде окарактерисано као неисправно.

Арсов је истакао да површинска корозија није разлог да возило буде третирано као технички неисправно, али да на шасији возила, односно на носећим деловима каросерије и поду возила није дозвољена дубинска корозија нити корозија која је изазвала рупу.

Начелник Управе саобраћајне полиције је објаснио да су према критеријумима које прописује нови Правилник о техничком прегледу возила, који је се примењује од 5. јула ове године, дозвољена мања оштећења на возилу, која не утичу на безбедност саобраћаја, попут огреботине, улегнућа насталих при паркирању возила, недостатак бочне лајсне, напрслине на предњим и задњим фаровима.

“Нису дозвољена већа механичка оштећења каросерије, шасије, пода, надградње, кабине”, рекао је Арсов додавши да ни мање оштећење ветробранског стакла није разлог да он буде окарактерисано као неисправно. Међутим, како је навео, уколико на ветробранском стаклу постоји више мањих или већих оштећења, која утичу на нормалну видљивост возача, онда се сматра неисправним.

Арсов је указао да се исправка погрешно уписаних податка о највећој дозвољеној маси путничких возила, као и утврђивање боје возила у складу са новим Правилником обавља само у случају када власник мења саобраћајну дозволу и додао да и даље, као и по старим прописима, возило може бити вишебојно.

Начелник Управе саобраћајне полиције објаснио је и како се, на техничком прегледу, третирају преправке на возилима.

“Уградња монтажно-демонтажних уређаја на возилима, који служе за превоз пртљага, не сматра се преправком возила”, објаснио је Арсов и истакао да се преправком возила, која мора бити испитана, сматра промена врсте возила, накнадна уградња мотора другог типа, уређаја за спајање вучног и прикључног возила.

“Преправком се сматра и промена команди за управљање возилом лица са инвалидитетом, замена командe уређаја за управљање и других команди директно везаних за процес управљања возилом са десне на леву страну возила, као и свака друга промена декларисаних карактеристика уређаја на возилу, попут затамњивања стакала, накнадне уградње светлосних уређаја и металних ојачања каросерије”, објашњава Арсов.

Он је поручио да ће припадници саобраћајне полиције, у контроли саобраћаја на путу и приликом надзора над радом техничких прегледа, посебну пажњу усмерити на идентификацију возила и исправност уређаја који могу да угрозе безбедност саобраћаја.

(МУП)

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x