На 26. седници Скупштине општине Варварин усвојени Финансијски планови буџетских корисника

На дневном реду 26. седнице Скупштине општине Варварин, која је одржана по хитном поступку, нашло се 20 тачака, а усвојени су већином гласова и предлози Финансијских планова директних и индиректних корисника буџета за 2019. годину како би исти у наредној години могли да функционишу несметано. Интересантно је и то да су одборници опозиције гласали против избора два члана Општинске изборне комисије (?).

Говорећи о капиталним инвестицијама, председник општине Војкан Павић истакао је да на територији општине Варварин постоји преко 50 километара неасфалтираних улица по насељеним местима и најавио да ће у наредној години, путем пројекта Министарства привреде “Градимо заједно” које обезбеђује 50% средстава, а 50% општина Варварин, бити асфалтирано пет улица у Маскару, Бачини, Обрежу и Орашју.

“Што се тиче асфалтирања других села и то је предвиђено, општина ће конкурисати код надлежних министарстава како би што више улица у нашим местима било асфалтирано”, рекао је председник Павић. Када су у питању канализациона и водоводна мрежа, он истиче да у Бачини остаје да се сними 5,4 км како би се наставило са радовима и како би била прикључена вода.

“Што се тиче канализације, једино за Село Варварин и Доњи Катун постоји пројекта документација, ми смо недавно добили средства од Министарства привреде како би био одрађен пројекат канализационе мреже за Обреж, Бачину, Маскаре и Бошњане, у укупној дужини од око 60 км”, навео је председник општине.

Одборник опозиционог Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Зоран Миленковић прокоментарисао је радове на изградњи водоводне мреже у Бачини оценивши да ово насељено место “може да има и без завршетка вода од Брестарца до Бачине воду”.

“Бачина има и свој бунар и своју црпну станицу и свој резервоар изнад Бачине и целу мрежу коју су два извођача радила, то није финансирао буџет општине Варварин него је финансирано из виших нивоа власти и од донација, значи требало би и то да уђе у финансијски план”, оценио је Миленковић и додао да очекује измене финансијског плана у току наредне године.

Председник општине Војкан Павић одговорио је одборнику Миленковићу демантујући наводе да је радове финансирао неко други, а не општина Варварин.

“Господин Миленковић прича да је то неко други финансирао, а чини ми се да је кредит од 400.000,00 швајцарских франака подигнут да би се урадио водовод у Бачини и Маскару, али донећу вам све оно што сте плаћали и како сте и шта сте урадили и да нису све донације са стране. Ту су издвојена средства и за, малопре што сам споменуо, 5,4 км који морају да се сниме да би могла да се изда употребна дозвола за пријем и пуштање воде, а да би се издала употребна дозвола морају да буду снимљени сви водови, а на територији општине Варварин, бар за геометра из Бруса што је снимао и за Бачину па му није плаћено, он има 20 км снимљених водова који му нису плаћени и за које он податке није дао”, рекао је Павић.

Он је додао да је у овој години асфалтирано 2,8 км улица и најавио да ће припремити списак и километражу асфалтираних улица у периоду од 2000. до 2019. године која ће бити достављена одборницима. “Ми смо кроз програм “Градимо заједно” конкурисали да би могли више да урадимо и добили смо 14,7 милиона динара од Министарства привреде са тим што смо ми дужни, а и кроз буџет смо обезбедили нешто више од 20 милиона динара да би Министарство могло да распише јавну набавку”, објашњава председник Павић.

У наставку 26. седнице усвојени су Финансијски планови Општинског штаба за ванредне ситуације, Општинског савета за безбедност саобраћаја, Фонда за развој пољопривреде, Канцеларије за младе, Месних заједница, ПУ “Наша радост” , Општинске библиотеке Варварин, СЦ “Темнић” и Црвеног крста Варварин.

Усвојен је и предлог за коришћење средстава буџета у 2019. години Дома здравља “Др Властимир Годић”, као и предлог Финансијског плана за 2019. годину, са пројекцијама за 2020. и 2021. годину, Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац.

Одборници су усвојили и предлог Решења о разрешењу и именовању два члана Општинске изборне комисије са већином гласова за и седам против. Тим поводом председник Скупштине општине Варварин проф. Драгољуб Станојевић је приметио да је ово јединствен случај да се гласа у супротности са Законом.

“Ова два члана комисије предлаже Социјалистичка партија Србије (СПС) и до сада никада нисмо имали такву праксу да гласамо другачије од онога што Закон налаже, што значи да сразмерно броју одборника партије предлажу чланове ОИК”, рекао је Станојевић.

Разрешен је један члан и именован нови члан Управног одбора ПУ “Наша радост” из Савета родитеља коме је истекао мандат, а усвојен је и Извештај о функционисању система одбране од града РХМЗ на територији Радарског центра “Крушевац” у 2018. години.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x