На Гочу одржан први вајарски симпозијум

У сарадњи са локалном самоуправом, Културним центром и ЈП “Шуме Гоч” и “Белимарковац”, Удружење грађана “Гочки круг” организовало је први вајарски симпозијум у дрвету на планини Гоч. Међу учесницима у протеклих девет дана крајем прошлог месеца били су академик Светомир Арсић Басара, професор Драгиша Обрадовић, Бранко Милановић, а као гост академски сликар из Краљева Павле Поповић.

“Било нам је заиста лепо на овом симпозијуму на планини Гоч где смо имали прелепу инспирацију за рада мислим да постоје сви услови да се симпозијум овде одржава сваке године. Сви учесници су максимално улагали труд да своје радове заврше у најкраћем року, док бих похвалио и организацију овог симпозијума и могу слободно рећи да је овај догађај велики допринос култури Србије. Пејзаж на Гочу је прелеп, а створена дела имплицирају један племенит однос у отвореном простору и у укупном амбијенту ове средине, док нам је председник УГ “Гочки круг” Родољуб Џамић био изузетан домаћин”, рекао је професор Драгиша Обрадовић.

Академик Светомир Арсић Басара каже да је по први пут на планини Гоч, а ако бог да доћи ће, каже, поново, на лепо дружење и напоменуо да је Србија, што се тиче вајарства, трагично млада.

“Управо то је проблем јер се наша култура, односно историјске прилике су се развијале у оквиру Византије која није неговала облик као уметнички израз већ мозаик, фреску и за то наше скулптуре нема тамо где би требало да је буде, јер се скулптура код нас појавила тек крајем XIX века”, приметио је академик Светислав Арсић Басара по завршетку ове културне манифестације на планини Гоч.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x