Награда “Момчило Тешић” за укупно књижевно дело у области поезије за децу Љубиши Бати Ђидићу

Песник Љубиша Ђидић из Крушевца је овогодишњи добитник награде “Момчило Тешић” за укупно књижевно стваралаштво у области поезије за децу. Ово признање додељују књижевне новине “Свитак” и лист за дечју књижевност “Момчило” из Пожеге, а одлуку је донео жири у саставу Гордана Малетић, Милијан Деспотовић и Бранко Стевановић.

Љубиша Бата Ђидић је српски песник, прозни писац, књижевни и ликовни критичар, есејиста и путописац. Рођен је у Краљеву 1937. године, а живи и ради у Крушевцу. Завршио је Гимназију у Крушевцу и Филозофски факултет у Београду. Објавио је више збирки песама: „Подигнуте руке“ (1965.), „Нагризен прстен (1969), „Пролистало копље” (1971), „Свраке воле сјајне ствари” (1975), „Горионик” (1978), „Северњача над Багдалом“ (1986.), „Прометејева чинија“ (1984.), „Пакао за дневну употребу“ (1993.) и „Срчани удар“ (2019.).

Објавио је и путописе: „Чудесна Кина“ и „Под јужним крстом – Латинска Америка“ и романе „Дневник за Теу“ и „Скраћенице“, као и збирке песама за децу. Приредио је неколико антологија: Догодило се у Крушевцу, Крушевачка розета, Српска кућа – песници о Крфу, Виду и Зејтинлику, Бескрајни плави круг – педесет година модерног српског песништва и Хиландар у српском песништву и најновију “Плава Звезда над Багдалом” (2023). Аутор је монографије о граду Крушевцу, у којој је приказао историјат и знаменитости Лазаревог града. Његове књиге преведене су на грчки, француски, румунски, руски, шпански и македонски језику, а сам је са словеначког превео десетак књига.

Био је дугогодишњи директор и уредник књижевног часописа „Багдала“, чији је и сада уредник, као и часописа “Багдала за децу”. Добитник је бројних награда: Октобарска награда града Крушевца, „Расински цвет“, награда „Змајевих дечијих игара“ (1997.), „Златни прстен деспота Стефана Лазаревића“ (2008.), Вукове награде (2010.), „Перо деспота Стефана Лазаревића“ (2013.) и Светосавске награде града Крушевца за 2022. годину.

Оснивач је бројних манифестација, међу којима су: „Беловодска розета“, „Кознику у походе“ и „Косовска галерија“,

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x