Најугроженијима материјална подршка за ургентне потребе

Програму подршке јачању породица које су у ризику од издвајања деце прикључила се, поред Врњачке Бање и Града Чачка и општина Трстеник. Пројекат води Фондација СОС Дечијег села из Краљева, а циљ је да се у наредних годину и по дана у породицама створе услови, независно од социјалних давања, за здраво одрастање деце.

Посебно ће се радити са родитељима на припреми за њихов повратак из хранитељских породица, а по речима Драгојла Минића из трстеничког Центра за социјални рад Програмом су обухваћени родитељи и деца у сукобу са законом, поремећајима у понашању, жртве породичног насиља, трговине људима, вршњачког насиља које је све присутније, особа са инвалидитетом.

“Са њима ће, као саветници, радити психолози, педагози, социјални радници, едукатори, а ми ћемо превенирати да се измештају деца из биолошких породица”, наглашава Драгојло Минић и подсећа да се тренутно у хранитељским породицама налази 25-оро деце.

“Ради се упоредо и на деинструктуализацији, односно повратку те деце из тих породица у биолошке породице. Најугроженијима се обезбеђује и материјална подршка за ургентне потребе, а партнер је и локална самоуправа која је, уз помоћ Министарства за омладину и спорт Републике Србије, адаптирала просторије за радионице и пружање потребних услуга”, подсећа Минић.

“У великој мери ми се ослањамо на Центар за социјални рад, комуницирамо и настојимо да подржавамо једни друге. Фокус је брига о људима, а ми смо током прошле године потписали један споразум о сарадњи који се односи на заштиту жртава трговине људима, јер иако смо мала средина желимо да предупредимо неке нежељене ситуације”, истакла је Милена Турк, председница општине Трстеник.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x