Напредњаци у недељу обележавају 10 година од оснивања

Српска напредна странка (СНС) у недељу, 21. октобра, у новој спортској хали у Краљеву, обележиће 10 година од оснивања.

СНС је владајућа и водећа политичка странка у Србији од јуна месеца 2012. године. Њен оснивач и први председник је био Томислав Николић, бивши председник Републике Србије, некадашњи заменик председника Српске радикалне странке, а тренутни председник странке је Александар Вучић, актуелни председник Републике Србије.

Настала је издвајањем Николићеве фракције из Српске радикалне странке септембра 2008. године када је сукоб између Николића и Шешеља изашао у јавност након Николићеве изјаве да ће радикали у Народној скупштини подржати усвајање Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији, што је наишло на отпор Шешеља и његових следбеника.

Николић је 5. септембра 2008. поднео оставку на место шефа посланичке групе и заменика председника Српске радикалне странке и основао посланичку групу “Напред, Србијо” у Народној скупштини, док је врх СРС лојалан Шешељу 12. септембра исте године искључио Николића и још девет његових присталица из Српске радикалне странке.

Након што је Николић поднео оставку, касније му се придружио и бивши генерални секретар СРС-а Александар Вучић. На оснивачкој скупштини одржаној 21. октобра 2008. Николић је био изабран за председника, а Вучић за заменика председника.

2011. године СНС је формирала коалицију са Новом Србијом, Покретом снага Србије и Покретом социјалиста и најавила је заједничко учествовање листе “Покренимо Србију – Томислав Николић” на парламентарним изборима 2012.

На тим изборима одржаним на Ђурђевдан, 6. маја 2012. године, коалиција “Покренимо Србију”, на челу са Српском напредном странком је освојила највише – 24,04% гласова или 73 скупштинска мандата, док је у другом кругу председничких избора, Томислав Николић победио кандидата Демократске странке и дотадашњег председника Бориса Тадића, освојивши 49% гласова од укупног броја изашлих бирача.

Николић је 24. маја 2012. поднео оставку на место председника СНС и ишчланио се из ње да би после његове оставке на место председника СНС, в.д. председника постао Александар Вучић. Ванредна изборна скупштина је одржана 29. септембра 2012. године, а за председника странке је изабран Александар Вучић, као једини кандидат за ту функцију, док је за заменика председника изабрана Јоргованка Табаковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x