Не спаљујте биљне остатке, сачувајмо земљиште за будуће генерације!

Због актуелних пољопривредних радова, у ово доба године пожари на отвореном су све учесталији, па тим поводом Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упозорава грађане да не спаљују биљне остатке подсетивши да спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном који наносе велике материјалне штете и могу да доведу до страдања људи.

Према Закону о заштити од пожара предвиђена је новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица, за правна лица од 300 хиљада од милион динара. Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака је забрањено Законом о заштити од пожара, а лице које је изазвало пожар је дужно да ватрогасно – спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу са посебним прописом. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од две године.

Из Сектора за ванредне ситуације подсећају да се паљењем развијају високе температуре, чиме се површински слој земљишта претвара у пепео и прашину, коју односе ветрови и спирају кише, тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама.

“Паљењем се убијају сви живи организми земљишта (кишне глисте, микроорганизми) који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака преводећи биљна хранива из ђубрива у облике приступачне биљкама, врше разлагање органских материја земљишта. Паљење нема ни једну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредним произвођачима”, наводи се у саопштењу и додаје да се заоравањем побољшава водни режим земљишта, па та земљишта садрже у време јесењег – зимског орања и до 2,5% више влаге од оних на којима стрњика није заорана.

“Заоравање је мера борбе против корова, тако што се на тај начин провоцира ницање семена корова који се лако униште даљом обрадом. Заоравањем се враћа земљишту један део оног што је из њега изнето приносом, најважнија биљна хранива (азот, фосфор, калијум), органска материја, што представља вид слабијег ђубрења земљишта. Лакша је основна обрада земљишта, јер се мање стврдне, па је и знатно мањи утрошак горива”, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x