Немања Павловић из Лазаревца “Први глас Поморавља”, концерт Радета Јоровића, Мале Цане и Андрије Бајића

Етно фестивал “Моравске вечери”, који прати традиционални Куп руболоваца на Великој Морави, код сплавова у Селу Варварин, већ 13 година се организује крајем августа месеца у Варварину, а од пре пар година обновљено је и такмичење певача аматера “Први глас Поморавља”.

Ове године је у такмичарском делу програма, на школском полигону у Варварину, учествовало десет певача аматера које је оцењивао стручни жири на челу са легендом народне музике Андријом Бајићем, све такмичаре пратио је Оркестар Данијела Миладиновића из Каоника, у паузи такмичења своје фолклорно умеће приказали су чланови КУД “Јован Курсула” из Села Варварин, а наступио је и фрулаш Томица Недељковић из Плочника.

Легенда народне музике и председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије, Андрија Бајић истиче да су манифестације оваквог типа преко потребне Србији, а како би се очувало културно наслеђе, народна музика и српска традиција.

“Нажалост, наша народна музика у неком протеклом периоду доживљава разне ударе са свих страна, увукло се много чега у ту музику и новац, али и разни неки ријалити програми”, оцењује Бајић и подсећа да је Удружење естрадних уметника и извођача Србије најстарије и најбројније удружење таквог типа у Србији које има преко 3.000 чланова иза којих су остварене и успешне каријере.

“У Привредној комори Србије основана је радна група која тражи да се у Закон унесе да националне телевизије морају минимум 40% музичког програма емитују националну музику, јер се тренутно догађа да слушамо неку страну музику, а наша је у запећку. То је нађ главни циљ, очување те народне музике. Ми волимо музику која мирише на наше село, на наше крајеве, на наше реке”, рекао нам је Андрија Бајић.

Естрадни уметник Раде Јоровић наглашава да је данас веома захтевно реализовати овакве манифестације, али да су оне преко потребне како би очували дух неких старих времена и да је обавеза свих да негују српски фолклор и помажу КУД-овима, зато што су они понос Србије.

“Организација оваквих манифестација из године у годину је све тежа. Знамо да су финансије у питању, али цела естрада треба да узме учешће, да уђе у народ, да развесели овај народ, јер ми зато и постојимо, а не само кад им затребају националне пензије и остале ствари и зато је тешко и организаторима и све ово што се ради ради се на ситно. Слободно могу да кажем да и ми који долазимо смо на неки начин спонзори, ја не точим гориво на Морави, већ морам да свратим на пумпу, све то кошта, али мени није жао јер ја живим за Србију, ја нисам од оних што се куну у Србију, а ништа не учине. Мени је изузетно драго да и ова деца што су играла вечерас и момци и девојке који су се такмичили вечерас, који су узели учешће, свака им част, неки су из даљине дошли, тако да сам заиста почаствован што сам вечерас опет овде, али да сви узму учешћа мало више, ако хоћемо да одржимо нашу културу, ако нећемо, онда ја се не бих дружио са таквим народом”, поручио је Раде Јоровић.

Титулу “Првог гласа Поморавља” ове године понео је млади Немања Павловић из Лазаревца (Београд), друго место припало је Стефану Васићу из Трстеника, а трећа је била Кристина Дамњановић из Крушевца.

“Ово ми је други пут да се такмичим овде, прошле године сам био, али се нисам баш нешто нарочито прославио и, право да вам кажем, нисам био ни на једном другом такмичењу сем на овом. Захвалио бих се свима, драгом жирију, свим људима који су ме овде подржавали. Планирам и даље да се бавим музиком, ја иначе се и сад бавим певањем, са мојим братом, имамо оркестар и тако повремено певам”, рекао нам је овогодишњи “Први глас Поморавља” Немања Павловић.

Након такмичења певача аматера председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије Андрија Бајић и секретар овог удружења Светлана Цана Томић уручили су признања појединцима заслужним за неговање традиције и народне музике и то новинару из Варварина Миодрагу Васићу, Милени Николић из Бачине, Стефану Васићу из Трстеника и Оркестру Данијела Миладиновића из Каоника.

Затим је одржан и концерт народне музике, а наступили су Раде Јоровић, Светлана Томић – Мала Цана и Андрија Бајић. “Моравским вечерима” присуствовали су и представници локалне смаоуправе, заменик председнице општине Дејан Милановић, заменица председника Скупштине општине Јелена Весић, одборник у локалном парламенту Братислав Петровић и председник Савета МЗ Село Варварин Андрија Тодоровић.

Организатори “Моравских вечери” су Месна заједница Село Варварин, КУД “Јован Курсула” и Општинска библиотека Варварин, а покровитељ је Општина Варварин.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x