Друга по реду културно историјска манифестација “Свето место помирења” 4. септембра у Орашју

У организацији Општинске библиотеке Варварин и храма Светог Јована Крститеља у Орашју ове године биће одржана друга по реду манифестација културно – историјског карактера “Свето место помирења”. Ово културно дешавање заказано је за недељу, 04. септембар, у порти цркве у Орашју.

Директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин оцењује да су прошле године, приликом покретања ове културно историјске манифестације, постављени неки стандарди и том приликом су одржане ликовна колонија, саборовање, историографска виђења и песничко – драмска приношења.

Манифестација “Свето место помирења” тај назив носи баш зато што су се на тој локацији, по предању, пре нешто више од 700 година, после вишегодишњег грађанског рата, помирили српски владари из лозе Немањића, браћа Стефан Урош II Милутин и Стефан Драгутин и након чега је краљ Милутин подигао манастир на том месту, а на темељима знатно старије грађевине.

Летопис цркве Светог Јована Крститеља у Орашју, која се чува у црквеној библиотеци, говори да је манастир саградио краљ Милутин у XIII веку, који је у своје време најпре подигао предњи део храма (источни део), а да је припрата дело Обреновића. Манастир је  био живописан и имао је и своје конаке који су постојали до Велике сеобе Срба за време Арсенија Чарнојевића, пећког патријарха када је манастир разорен и попаљен.

После  “Свиштовског мира” у доба Мустафе паше народ је на иницијативу братства калуђера манастира Каленића обновио манастир у Орашју и од тада па све до краја II светског рата био је метох манастира Каленић. По завршетку I српског устанка манастир је разорен, а народ је цркву врло брзо обновио и поправио јер је већ 1815. године имала свог свештеника попа Огњана који окупљеном народу чита писмо о позиву на устанак.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x