Нови циклус наградне игре “Узми рачун и победи” у потпуности дигиталан

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да Влада, уз подршку НАЛЕД-а, организује нови циклус наградне игре “Узми рачун и победи”, који ће у потпуности бити дигиталан.

Мали је тим поводом на конференцији за новинаре најавио да ће извлачење награда бити емитовано на Радио-телевизији Србије, при чему ће прво извлачење бити одржано у суботу, 28. јануара, а последње 25. фебруара 2023. године.

Он је прецизирао да је наградни фонд 1.682.424,33 евра и да ће бити извучено десет станова, односно два по извлачењу, истакавши да је нови циклус усаглашен са Законом о е-фискализацији, који је почео да се примењује од 1. маја ове године.

Потпредседник Владе је указао на то да ће грађани, уместо слања фискалних рачуна у ковертама, право учешћа остварити регистровањем рачуна путем мобилне апликације, коју је развила Пореска управа. Према његовим речима, у наградној игри ће важити сви фискални рачуни који су издати у новом систему е-фискализације, а сама наградна игра стартује вечерас, 24. децембра, у поноћ.

“На сваком од тих рачуна постоји QR код, чије ће скенирање бити улазница за наградну игру “Узми рачун и победи”. Ово радимо како бисмо подигли свест грађана о томе колико је важно да се узимају фискални рачуни и да се заједно са нама боре против сиве економије”, нагласио је он.

Потпредседник Владе је указао на то да ће на поменутој апликацији, која је направљена тако да буде једноставна за коришћење и да рачун може брзо да се пошаље, свако моћи да отвори налог.

“Преко једног уређаја моћи ће да се направи највише пет различитих налога, са пет имена и бројева телефона, а са циљем да млади могу да пријаве старије, који немају одговарајуће мобилне телефоне, а све како нико не би био дискриминисан”, објаснио је Мали.

Према његовим речима, апликација ће бити доступна на Гугл и Епл продавницама, а моћи ће да учествују и платформе Ајфона, IOS, Андроид и Хуавеи телефона.

Он је истакао да у игри могу да учествују само рачуни који садрже QR код, а друга важна новина јесте да сваки рачун може да буде добитни – није прописана минимална вредност и сваки учесник може да региструје неограничени број рачуна.

Потпредседник Владе је навео да је потребно у Гугл и Епл продавници укуцати у претраживачу речи „Узми рачун и победи”, скинути апликацију и регистровати се (име, презиме, адреса, број личне карте и број телефона).

Мали је рекао да је промена у односу на претходне циклусе да је сада само један фискални рачун тикет за учешће у наградној игри, а да је раније требало спаковати десет рачуна у коверту, напоменувши да се рачун након скенирања не мора чувати.

“Право учешћа имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем или боравиштем у Србији”, нагласио је он и додао да ће, уколико из неког разлога рачун не може да се скенира, бити омогућен унос потребних података са рачуна, чиме ће рачун бити унет у апликацију и равноправно ће учествовати у наградној игри.

Потпредседник Владе је најавио и да ће бити организовано и друго коло, на пролеће или јесен наредне године и да ће се у наградном фонду наћи још десет станова.

Мали је указао на то да је Министарство финансија посвећено реформама и да велики успех у том погледу представља увођење новог система фискализације и е-фактура.

“Имамо никада већи број правних лица у систему фискализације где се изда више од десет милиона фискалних рачуна на дневном нивоу”, истакао је Мали и додао да је ова реформа један од разлога што су државни приходи ове године били за 192 милијарди динара већи до планираних и што ћемо имати дефицит испод три одсто учешћа у БДП.

Потпредседник Владе је оценио да је Србија са системом е-фактура неколико корака испред развијених европских земаља, напоменувши да тај систем почиње да се примењује од 1. јануара наредне године у пуном капацитету.

Он је најавио и даље реформске кораке у Пореској управи, пре свега на побољшању информационих система, и додао да ће Србија, за разлику од многих земаља које ће ући у рецесију, ове године имати стопу раста већу од 2,5 процената.

Мали је истакао да су и друге перфомансе наше економије добре, пре свега привлачење страних директних инвестиција, које је закључно са 10. децембром веће од четири милијарде евра.

Потпредседник Владе је оценио да поверење инвеститора постоји и расте управо захваљујући оваквим реформским процесима, и нагласио да као резултат имамо рекордно ниску незапосленост, раст просечних плата из месеца у месец и стабилну ситуацију у буџету.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић истакла је да организација ове наградне игре предстаља јасан знак да та институција не жели да се бави само репресивним мерама, већ да коришћењем широке лепезе услуга жели да мотивше грађане да заједно изградимо друштво у коме сви једнако поштујемо пореске прописе.

Она је навела да Србија први пут организује наградну игру у новом моделу фискализације, применом модерних технологија, коришћењем мобилне апликације и обавезним скенирањем QR кода на рачуну, додавши да се на овај начин показује опредељење ка развоју дигиталног друштва што јесте и стратешко опредељење Владе Србије.

Марковић је, објашњавајући правила, навела да ће након клика на дугме „Регистрација“, учесник на број мобилног телефона добити СМС поруку са кодом који је потребно унети у апликацију и завршити креирање профила.

“Сваки грађанин, поред свог, у апликацији може да отвори још четири налога, примера ради за чланове породице, што ће олакшати старијим особама и другим лицима којима је потребна помоћ с новом технологијом, да учествују у наградној игри”, рекла је она.

Према њеним речима, важно је обратити пажњу на то да је реч о врсти рачуна „Промет-продаја“ (ознака се налази у горњем делу рачуна, изнад списка купљених производа или услуга).

Она је указала на то да ће апликација сваком учеснику послати обавештење да ли је успешно унео рачун и неће дозвољавати регистрацију истог рачуна више пута.

Према њеним речима, учесници ће моћи да остваре увид у све своје скениране рачуне путем апликације, тако да не морају да чувају рачуне у папиру.

Сва питања о наградној игри грађани ће моћи да поставе контакт центру који ће водити НАЛЕД, путем имејл адресе kontakt@uzmiracun.rs. Као и до сада, све најважније информације о “пореској лутрији” и сузбијању сиве економије биће доступне  на националном порталу www.uzmiracun.rs.

За сваки успешно скенирани или ручно унети рачун, учесници ће добијати свој јединствени код који се састоји од шест бројева и два слова. Уместо коверата из базена, у новој наградној игри биће извлачени ови кодови. До добитног кода ће се долазити извлачењем куглица из бубња Државне лутрије Србије, у студију Радио-телевизије Србије.

Предвиђено је пет извлачења, која ће бити емитована уживо на Првом програму РТС-а, сваке суботе, од 28. јануара до 25. фебруара. У свакој од емисија биће додељена по два стана.

Право учешћа у првом и сваком наредном извлачењу имаће фискални рачуни унети до 12 часова на дан извлачења. Они рачуни који буду регистровани након тога или који не буду извучени у емисији, имају право учешћа у наредном извлачењу. Такође, сви рачуни који не буду добитни у овом кругу наградне игре, биће у конкуренцији за награде у другом кругу наградне игре током 2023. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x