Обележен 23. септембар, Дан општине Варварин и 212. годишњица Варваринске битке

Свечаном седницом Скупштине општине Варварин, на којој су додељене Плакете и Захвалнице заслужним установама и појединцима, обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин и 212. годишњица Варваринске битке. Свечаној седници претходили су помен учесницима Варваринске битке и полагање венаца у Спомен парку Саставци.

“Кораци су тешки и мукотрпни, а дана у години је увек мало да завршимо све што смо започели и кренемо у нове задатке, али свакодневне победе које нижемо, како велике, тако и мале, буде вољу и ентузијазам да сви заједно наставимо да се боримо за нашу општину, да је уредимо тако да буде достојна наше деце и будућих генерација”, поручила је председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић обративши се гостима на свечаној седници уприличеној поводом Дана општине Варварин.

Она је истакла да се током протеклих 365 дана доста тога урадило на развоју и изградњи општине Варварин, али и да је доста посла у периоду који долази и нагласила да ова поморавска општина има велику подршку ресорних министарстава, што показује и присуство представника чак три министарства прослави Дана општине.

Председница општине је навела и да је најважнији пројекат који се тренутно реализује у општини Варварин пројекат “Чиста Србија”, подржан од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а који се односи на изградњу канализационе мреже и чија је вредност 22 милиона евра, захваљујући Министарству државне управе и локалне самоуправе, поред Јединственог управног места, биће реконструисана и зграда Општинске библиотее Варварин, док је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде партнер општини кадаје у питању изградња путне инфраструктуре.

Плакете општине Варварин ове године су добила три министарства, Министарство грађевинарства, саобрћаја и инфраструктуре, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић се захвалио општини Варварин на овом признању и у свом обраћању подсетио на одличну сарадњу локалне самоуправе и министарства које води.

“До краја године завршићемо ауто-пут до Крушевца, када ће и вредни људи из Варварина и Ћићевца добити бржи и сигурнији излазак на ауто-пут до Београда и Ниша, јер сама изградња Моравског коридора значи пут у сјајну будућност са новим фабрикама, новим инвестицијама и новим радним местима за Варварин. Ово ће бити најсавременији ауто-пут – понос модерне Србије”, изјавио је министар Момировић и додао да ће паралелно са изградњом Моравског коридора бити направљена велика индустријска зона која ће се налазити између Варварина и Ћићевца и која ће отворити нову перспективу за ове две општине, али не само за њих већ и за Трстеник и Крушевац, што је најбољи показатељ да је овај аутопут нова реалност, перспектива и будућност у којој Србија побеђује.

Министар Момировић се у своје лично име захвалио на признању које му је додељено уз напомену да је његов допринос скроман и ако постоји неко коме би требало да будемо захвални то су наши грађани на чијем поверењу се и граде сви ови успешни пројекти, али и државном руководству, на челу са председником Александром Вучићем, који су са великом енергијом покренули највећи инвестициони талас у историји Србије.

“Можда смо могли и више, али ако пажљиво погледате у свакој општини, сваком граду и варошици Србије се нешто гради. Гради се јер Србији недостаје модерна инфраструктура и тај посао сада мора да буде завршен. То је велики задатак наше генерације и зато морамо да га завршимо”, закључио је Момировић.

Признање је у име Министарства државне управе и локалне самоуправе примила државни секретар Маја Мачужић Пузић нагласивши да оваква признања имају посебну вредност за запослене у овом ресору, али са собом носе и дозу обавезе за будућност.

“Заједнички циљ да наша будућа сарадња резултира већим бројем квалитетних услуга за ваше суграђане, квалитетнијим радом општинске администрације, као и побољшањем целокупног амбијента и услова живота и рада како грађана, тако и привредника у Варварину”, навела је Мачужић Пузић након уручења признања и изразила задовољство што су Министарство и Општина Варварин заједно успели да реализују бројне пројекте, а посебно што су становници Варварина добили своје Јединствено управно место и што њихова локална администрација ради за њих.

Мачужић Пузић је ову прилику искористила да истакне да је посебну “ноту” сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе и Општине Варварин дала и чињеница да се на челу ове општине налази жена, једна од 22 лидерке на локалу у Србији. “МДУЛС је поносно на жене Расинског управог округа које су показале да могу бити успешне као политичарке, али и као носиоци јавних функција, посебно у ситуацијама у којима је потребно правовремено реаговати”, поручила је Маја Мачужић Пузић.

“Пред нама су изазовна времена у сваком погледу, како на унутрашњем, тако и на спољном плану и сигурна сам да ћемо их заједнички успешно пребродити уз мудру, мирољубиву и државотворну политику. Министарство ће наставити да подржава настојања да Варварин буде једна од најуспешнијих средина у нашој земљи”, закључила је Мачужић Пузић.

У име министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Плакету је примио помоћник министра Александар Богићевић, а Плакете су уручене и Компанији “Калем Гоги” ДОО из Варварина, Одељењу за урбанизам и изградњу Општинске управе општине Варварин, Љубивоју Чапаковићу из Доњег Катуна и Љиљани Јанићијевић из Тољевца.

Захвалнице општине Варварин су на свечаној седници поводом Дана општине уручене Полицијској станици Варварин, КУД-у “Јован Курсула” из Села Варварин, хероју са Кошара Саши Јовићу из Орашја, Катарини Марковић Недељковић, психологу у ОШ “Херој Мирко Томић” у Доњем Крчину и Миодрагу Јанићијевићу из Доњег Катуна, раднику ЈКП “Варварин”.

Рецитал “Слово о завичају” извели су ученици Средње школе Варварин Магдалена Милић, Лолита Матић и Душан Јездић, а наступио је и квартет хармоника полазника Школе хармонике Жељка Дамњановића, млади виртуози на хармоници Јован Живановић из Варварина, Сава Топаловић и Вук Алексић из Крушевца и Матија Рановић из Гуче.

Новчаним наградама у износу од по 20.000,00 динара су награђени и најбољи студенти и ученици који су на спортским такмичењима током протекле године отварили изванредне успехе, Ивана Луковић, студент Рударско – геолошког факултета у Београду и стипендиста Фондације за младе “Доситеја”, млади боксер Василије Ђурђевић из Обрежа и две младе каратисткиње, Христина Богдановић из Варварина и Анђела Милојевић из Доњег Катуна.

Захваливши се на признању, студенткиња Ивана Луковић је истакла да је локална самоуправа препознала њихов труд и рад и оно најбоље у њима.

“Најмање што можемо јесте да се трудимо да и даље наставимо са успесима и да једног дана својим радом и залагањем допринесемо развоју општине. Допринос општини, као израз захвалности, која нме већ годинама подржава и прати, јесте тај што сам свој дипломски рад посветила Варварину, односно развоју примарне дистрибутивне гасне мреже на нашој територији”, истакла је Ивана Луковић у свом обраћању.

“Напоменула бих да су свима нама негде јако битни корени и да да највише значи баш када неко наш препозна и подстиче и награђује наш рад и у то име, још једном, велико хвала свима”, поручила је најбоља студенткиња општине Варварин.

На свечаној седници уручене су и награде ученицима који су на републичким такмичењима освајали награде, али и њиховим професорима – менторима, као и ђацима генерације свих школа у темнићком крају и носиоцима “Вукове дипломе”.  Награђени су и противградни стрелци, али и млади брачни парови који су током ове године склопили брак.

Свечаној седници Скупштине општине Варварин присуствовали су и народни посланици у НСРС Невена Ђурић, Зоран Томић и Александар Марковић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, представници побратимске општине Ползела из Републике Словеније, делегација општине Модрича из Републике Српске, делегација града Крушевца предвођена председником Скупштине града Предрагом Вукићевићем, представници општина из Расинског и околних округа.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x