Обележен Дан општине Варварин и 207. годишњица Варваринске битке

У Великој сали Општинске библиотеке Варварин свечаном седницом Скупштине општине обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин који се обележава као сећање на одржавање Варваринске битке, једне од најславнијих битака I српског устанка из 1810. године.

Поздравивши окупљене госте и грађане на отварању свечане седнице Скупштине општине, председник локалног парламента Драгољуб Станојевић честитао је свим грађанима Дан општине, а ученицима и професорима ОШ „Јован Курсула“ Дан школе и поручио да ће локална самоуправа и у наредном периоду радити на побољшању рада и услова живота свих грађана у општини Варварин.

“Ови празнични дани прилика су да се окупимо и да сагледамо свој рад и своје активности у протеклој години. Овај сазив Скупштине општине Варварин конституисан је пре нешто више од годину дана, донео је важне одлуке и сигурно је да ће у наредном периоду бити место за доношење свих оних одлука које ће бити у циљу побољшања рада и у услова живота у нашој општини”, истакао је Станојевић.

Он је нагласио да је циљ локалне самоуправе да у наредном периоду искористи у већој мери потенцијале које општина Варварин поседује.

“Ти потенцијали су веома значајни, али на жалост недовољно искоришћени, тако да ћемо се трудити да се они искористе, пре свега у домену пољопривреде која треба да постане темељ развоја наше мале општине. За реализацију тих пројеката тражићемо и, надам се, добити подршку Владе Републике Србије”, поручио је Станојевић.

Он је изразио задовољство што су на свечаној седници СО Варварин уручене Плакате и Захвалнице, као и награде,најзаслужнијим грађанима у протеклом периоду.

“Велики пријатељи наше општине, пожртвовани радници, пољопривредници и вредни и млади ученици могу бити одличан пример како треба радити, а ово је права прилика да им се захвалимо наградама за све учињено”, нагласио је Станојевић.

Фото: Н. Петровић

Обративши се присутнима и поздравивши их, председник општине Варварин Војкан Павић поручио је да је данашњи дан прилика да се на свечан начин обележи значајан догађај српске историје, као и прилика да се сагледају све активности у претходној години.

“Нећу набрајати појединачне активности и успехе у претходној години, већ желим да истакнем само да смо се ове године трудили да сагледамо све потребе наших грађана, јер ми смо од почетка мандата заступали становиште да је локална самоуправа сервис грађана, а да смо ми на нашим функцијама како би смо обезбедили грађанима боље услове за живот”, рекао је Павић и додао да то остаје циљ локалног руководства и убудуће.

“Ми ћемо у наредном периоду уложити и додатне напоре да те услове побољшамо, а у том циљу и даље ћемо рачунати на подршку Владе Републике Србије и свих министарстава”, поручио је председник општине Варварин Војкан Павић.

Фото: Н. Петровић

Бранко Ружић: Варварин има значајне потенцијале

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да му је част и привилегија што се данас налази у Варварину, нарочито након свих реализованих пројеката које је општина Варварин одрадила у претхоној години и поручио да подржава “овакав манир рада и функционисања једне локалне самоуправе”.

“Неко ће рећи да је Варварин мали са својих 18.000 становника, али мислим да је Варварин веома значајан, да има значајне потенцијале како у сфери пољопривреде тако и у сфери туризма и мислим да сте кренули крупним кораком напред, да је ова прва година, могу рећи великих и значајних инфраструктурних пројеката које сте реализовали, само орјентир и показатељ како треба радити и на даље”, приметио је министар Ружић.

Он је рекао и да је Варварин “општина у функцији грађана” и отелотворење онога што Влада Републике Србије ради свих ових година и што сваким даном успева да направи један мали корак напред.

“Важно је да, са аспекта функционисања локалне самоуправе истакнем да могу да похвалим да је Варварин одговорно спровео рационализацију, док неке општине, на жалост, немају тај манир функционисања и мислим да зато Варварин заслужује још већи фокус од стране Владе Републике Србије и зато апелујем на председника општине и његове сараднике се ангажују и да конкуришу на све оно што Влада нуди како би реализовали све оне важне пројекте које су поставили испред себе као циљ за идућу годину”, поручио је Ружић.

Фото: Н. Петровић

Додељене Плакете и Захвалнице заслужним грађанима

Скупштина општине Варварин је на 15. седници, која је одржана 19. септембра ове године, донела одлуку о додели Плакета и Захвалница заслужним грађанима којима су ова признања на Свечаној седници уручили председник општине Војкан Павић и председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић.

Плакете СО Варварин уручене су директорки “Крушевацпута” А.Д. Зорици Станковић за допринос развоју саобраћајне инфраструктуре на територији општине Варварин, Светиславу Максимовићу из Парцана за дугогодишње високе приносе у биљној производњи и доприносу развоја воћарства и сточарства и фудбалском клубу “Темнић 1924” за постигнуте резултате у области спорта, успешном промовисању општине Варварин на спортским такмичењима и поводом пласмана у Прву лигу Србије.

Свечаној седници у Великој сали Општинске библиотеке присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Београду, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, народне посланице Драгана Баришић и Милена Турк, председници и делегације општина Трстеник, Брус, Ћићевац, Краљево, Аранђеловац, Рача, Баточина, Лапово, Параћин, Свилајнац, Рековац Ражањ, Горњи Милановац, Лебане, Власотинце, Осечина, Трговиште и Блаце.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x