Обележен Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога

Црвени крст Варварин, у сарадњи са Домом здравља “Др Властимир Годић”, обележио је 26. јуна Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, чији је слоган ове године “Здравље за правду. Правда за здравље” којим се истиче да су здравље и правда две стране истог новчића када је у питању борба против злоупотребе дрога.

Како нам је речено у варваринском Црвеном крсту, слоган “Здравље за правду. Правда за све” значи да ефикасна борба против проблема које изазивају злоупотреба и кријумчарење дрога захтева да институције које се баве сузбијањем криминала и институције које се баве здравственом и социјалном заштитом раде заједнички.

“Волонтери и запослени су ову активност одржали у кафићима, посластичарницама, испред школа, где су младима средње и основне школе у Варварину дељени лифлети и разговарано је са њима о болестима зависности, алкохолу, пушењу, дрогама и последицама ХИВ-а. Основни циљ ове акције је да се младима укаже на честе заблуде и погрешну информисаност о безбедном реактивном коришћењу дрога, да се унапреде њихова знања и да им се пружи јасна представа о дејству и последицама конзумирања ових супстанци на људско здравље”, истичу у Црвеном крсту и наглашавају да је превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, односно коришћењем психоактивних супстанци.

“Главни партнери у превенцији злоупотребе психоактивних супстанци су родитељи, наставници, радници у превенцији, као и полиција. Они могу својим утицајем, разговором, изградњом добрих односа, слушањем да укажу деци на правилан развој и спрече ризично понашање. Родитељи имају највећи утицај на развој свога детета, па отуда и одговорност и могућност да се реагује у тешким и нежељеним ситуацијама. Што је јача веза и већа блискост деце са родитељима- то је мање ризичног понашања. Такође, наставници треба да учине све што је могуће да се деца задрже у школи неговањем добре атмосфере у школи. Здравствени радници, сарадници и полиција треба да преко својих превентивних програма користе чињенице о различитим факторима ризика на децу и младе. При томе увек треба имати у виду осетљиве групе деце коју треба најпре саслушати, јер је њима потребна већа подршка које би их чиниле отпорним на негативне утицаје и факторе ризика околине”, поручују у Црвеном крсту.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x