Крушевац добио Трг глумаца, на Багдали отворен “Парк Србија”

На Видовдан, Дан града Крушевца и 630-годишњицу Косовске битке, у Крушевцу су свечано отворени Трг глумаца на простору код Крушевачког позоришта и парк минијатура на Багдали”.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, у присуству директора Безбедносно – информативне агенције (БИА) Братислава Гашића и представника највишег руководства града, као и бројних грађана, званично је промовисала Трг глумаца.

Пре 3 године, у оквиру манифестације “Видовдан”, на Тргу младих у Крушевцу отворена је стална изложба фотографија под називом “Прозори сећања”. На девет “прозора” на згради Крушевачког позоришта постављене су фотографије великог формата познатих крушевачких глумаца и управника чиме је започета реализација дугогодишње идеје, да се на једном од крушевачких тргова поставе обележја која би подсећала на славне глумце рођене у овом граду.

Од 28. јуна ове године овај Трг постаје и званично Трг глумаца реализацијом пројекта који је спровело ЈКП “Крушевац”, по идејном решењу ЈП за урбанизам и пројектовање. Постављене су бисте седам најистакнутијих крушевачких глумаца чији се портрети већ налазе на овом месту.

Аутор бисти је београдски вајар Зоран Ивановић, који је направио и споменик Кнегињи Милици и крушевачки млади вајар Богдан Доброта, док је вредност израде бисти преко 4 милиона, од којих је 2.5 милиона обезбеђено из донација.

На Тргу глумаца постављене су бисте Љубинке Бобић, Михајла Бате Паскаљевића, Милана Пузића, Миодрага Петровића Чкаље, Радмиле Савићевић, Ташка Начића и Властимира Ђузе Стојиљковића.

На Видовдан је отворен и тематски парк “Парк Србија”, који се налази на Багдали и где је постављено десет минијатура цркава и манастира. Простор је освештао епископ крушевачки Давид након чега је одржао и пригодну беседу, док су у програму учествовали глумица Крушевачког позоришта Слађана Несторовић Ристић, етно група “Лазарице” и дечији хор КЦК.

Поред познатих српских светиња у парку су обележени и градови, као и пет великих река у чијој близини се налазе. Аутор пројекта и израде модела српских манастира је др Борис Стајковац, а извођач радова ЈКП “Крушевац” и “Алекс градња 19”. Укупна вредност инвестиције је 9,5 милиона динара, од чега су донације 2,5, а учешће је узело и предузеће “Техноградња” из Крушевца.

На отварању тематског парка на Багдалу су говорили градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председник Клуба привредника Крушевца (у име донатора) Бобан Гашић и аутор др Борис Стајковац.

Минијатуре Жиче, Милешеве, Раванице, Троноше, Студенице, Грачанице, Лазарице, Крушедола, Пећке патријаршије и храма Светог Саве, красе простор на површини од 3.000 метара квадратних, између ресторана “Багдала” и цркве Св. Јована Крститеља.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x