Обележено 20 година од бомбардовања старог трстеничког моста

Као и сваке године тако и ове код споменика крај Западне Мораве 30. априла окупи се већи број грађана да одају почаст палим борцима трстеничког краја, али и подсете се на један од симбола града, бомбардовани стари трстенички мост од стране НАТО агресора 1999. године, као и на страдале приликом преласка моста Надежде Петричевић и Дејана Ђорђевића.

На истом месту изграђен је нови мост који повезује Трстеник, Грабовац и остала насеља, али стари мост био је нешто друго, остао је и даље као успомена наредним генерацијама. И овога пута, у 14:15 по подне, крај моста је одржан помен у знак сећања на овај тужан и немио догађај.

Окупљеним грађанима, представницима локалне власти, политичких партија, Савеза бораца Трстеник, Удружења ратних војних инвалида и делегацији СУБНОР Крушевац краћим говорима обратили су се председник општине Трстеник Александар Ћирић и председник Општинске организације савеза бораца Трстеник Миодраг Недељковић.

“Злочин који се тада десио обележио је и наредне године и ми чувамо традицију и сећање на стари мост и животе наших суграђана којих више нема. Наравно, сваки злочин треба да сноси последице и ми смо сигурни да ће било када злочинци одговарати за све што су урадили, а ми ћемо се потрудити да до тада сачувамо сећања и да опомињемо наредне генерације и да их подсећамо шта се тада десило”, рекао је председник трстеничке општине Александар Ћирић.

Председник Општинске организације савеза бораца Трстеник Миодраг Недељковић подсетио је да су за 78 дана НАТО агресије на СРЈ порушене многе школе, болнице, мостови и да је нанета огромна штета Србији и нагласио да одузети животи наших војника, деце и суграђана не може нико да надокнади и врати.

Млади глумци трстеничког позоришта пренели су песму и причу о старом мосту, док је солиста КУД “Традиција” Теодора Рисимић извела песму “Заспанка за војника”. У сећању на овај дан Књижевни клуб “Моравски токови” расписао је конкурс за најлепшу песму о мосту, у оквиру манифестације “Старом мосту с љубављу”.

Уручене су и награде најуспешнијим ученицима основних и средњих школа, а затим су присутни у мимоходу прошетали мостом и у Западну Мораву спустили венце уз поруку да се овај страшан догађај више не понови.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x