Обука и предавање у Трстенику у оквиру пројекта “Помоћ у кући”

Удружење “Женска иницијатива” из Трстеника и “Нивеус тим” из Горњрг Милановца организовали су у оквиру обуке геронто домаћица предавање које је одржала Нада Јулинац, аутор пројекта “Помоћ у кући”, која је акредитована од стране Министарства за рад и социјалну политику.

Према речима координаторке овог пројекта у Удружењу “Женска Иницијатива” Весне Вељовић Милосављевић, обука је предвиђена за 23 геронто домаћице од којих је 13 за трстеничку општину, а осталих 10 за партнера из “Нивеус тима”.

“Пројекат “Помоћ у кући” намењен старим, болесним и инвалидним лицима, успешно реализујемо већ девет година и трудимо се да та помоћ буде адекватно и квалитетно одрађена, што најбоље потврђују изјаве наших корисника да су задовољни пруженим услугама. Ми немамо толиких могућности да удовољимо свим захтевима, а наше геронто домаћице имају у оквиру удружења лиценцу да могу да обављају ове хумане послове”, каже Весна Вељовић Милосављевић нагласивши да је ово Удружење добило и возило које ће им служити да брже и лакше дођу до корисника на терену.

Ауторка овог пројекта Нада Јулинац изразила је задовољство што је општина Трстеник, односно локална самоуправа препознала значај и улогу пројекта, подржала га и он се успешно спроводи.

“Морам заиста да похвалим успешну реализацију активности геронто домаћица у удружењу “Женска иницијатива”. Наша држава настоји да унапреди ове врсте услуга, међутим многе локалне самоуправе нису препознале ове врсте потреба. Ми желимо и да квалитет услуга старим, болесним и инвалидним лицима подигнемо на виши ниво, да остану у својим кућама све док неко треће лице може да им помогне. Знамо исто тако да већина тих особа немају сродника који брину о њима, многима су деца у иностранству или у другим срединама па су често препуштени сами себи и за то је овај посао врхунски који инсистирамо у социјалној заштити и тражимо да се тај посао мало више цени. Плате геронто домаћица су мале с обзиром који обим посла на терену обављају, а инсистираћемо код надлежних да се и овај проблем реши, поручује Нада Јулинац.

Демографска слика трстеничке општине је магловита, преовладава старија популација, па су због тога пројекти помоћи веома драгоцени, хумани и преко потребни.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x