Одржана 14. “Бошњанијада” у Бошњацу, наредне године домаћин варваринско Бошњане

14. “Бошњанијада”, манифестација и дружење мештана четири села у Србији која носе исто име (Бошњана код Варварина, Параћина и Раче и Бошњаце код Лебана), одржана је у суботу у Бошњацу. Према речима заменице председника општине Варварин Виолете Чолаковић циљ ове манифестације је пре свега дружење и размена искустава из разних области.

Она подсећа да је иницијатива за ове дружење потекла 2005. године из параћинског Бошњана, где је исте године одржана и прва “Бошњанијада” и од тада је наизменично свако село домаћин ове манифестације, тако да је у Бошњацу ове године било присутно око 200 учесника, Бошњанаца из целе Србије и поручује да ће домаћин наредне, јубиларне 15. “Бошњанијаде” бити варваринско Бошњане.

Домаћини из Бошњаца су поводом овог дружења за госте приредили обилазак манастира Свети Јован из XVI века у селу Јашуње, затим су обишли популарну лесковачку “Роштиљијаду” која је у току, а затим је у селу Бошњаце, у порти цркве Свете Петке, одржан пригодан културно-уметнички програм који је отворио здравичар Андреј Тошић, а затим је наступио свештеник Далибор Стефановић са својом шесточланом породицом која је отпевала неколико песама са Косова и Метохије.

Наступили су и ученици ОШ “Радоје Домановић” из Бошњаца, као и најмлађи гајдаш на Балкану, освајач првог места на балканском такмичењу гајдаша 2015. године у Сврљигу, Филип Богдановић.

Након културно-уметничког програма одржана су и спортска такмичења и то у малом фудбалу, кошарци, шаху и надвлачењу конопца за мушкарце и одбојци на песку и пикаду за жене. Свеукупни победник у спортским такмичењима ове године је Бошњане код Параћина, другу позицију заузело је варваринско Бошњане, домаћини из Бошњаца били су трећи, док је Бошњане код Раче Крагујевачке четвртопласирано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *