Од среде на снази забрана кретања за старије од 65 година

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је Влада Србије на вечерашњој седници донела тешке одлуке чији је циљ заштита здравља грађана, међу којима је одлука да се сутра од 10 часова забрани излазак на улице грађанима старијим од 65 година у градовима, као и старијим од 70 година у руралним и срединама са мање од 5.000 становника.

Вучић је рекао да је друга мера веома оштра и односи се на све остале грађане, који од сутра, у периоду од 20 часова увече до 5 часова ујутру, неће смети да буду на улици. Од ове забране изузети су они који су на радном задатку, као и они који раде трећу смену, додао је председник.

Он је рекао да су ове нове, ригорозне мере, донете у циљу борбе против ширења вируса корона у нашој земљи.

Председник је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи, и објаснио да се мере доносе у складу са тим, али и због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи, као и то да ми јасно показујемо да нам је једино стало до тога да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је Вучић.

Председник је објаснио да се друга мера тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у временском периоду од 20 часова до 5 часова ујутру на улици сем надлежних органа, и то само оних који су на задатку, или оних који имају радну обавезу у трећој смени.

Он је поновио да се нове мере уводе како би се спречило даље ширење вируса, и саопштио да је данас у Италији умрло 345 људи.

Према његовим речима, Шпанија је 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће их бити, а само десетак дана касније, односно данас, имају 510 мртвих.

“Шпанија има тај успон већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој, Аустрији, Словенији, а све теже је и у Грчкој. Надам се да ће Хрватска успети да се избори са уласком коронавируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа и најтежа опасност”, упозорио је Вучић.

Он је истакао да овакве, најтеже мере, до данас нису увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али да наша земља то чини знајући да је то једини начин да се супротстави коронавирусу.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера и код поплава и када је државу требало избавити из банкротства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином”, поручио је председник.

Вучић је навео да су највећа жаришта у Србији три града која су значајно погођена – Београд, Кикинда и Ниш, а нешто мање Чачак.

Он је рекао да један део пољопривредног становништва између 65 и 70 година мора да обави сетву кукуруза, соје и репе, али да је неупоредиво мање изложен ризику.

Председник је упутио молбу најстаријим грађанима да то разумеју и да размисле о томе зашто би држава ово радила, осим ако није крајња нужда и поновио да се то ради да бисмо заштитили животе старих и да ће зато бити организоване локалне самоуправе свуда где је могуће.

“Направићемо изузетак, покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи, а тамо где не успемо отворићемо продавнице за те пензионере који не буду могли да добију помоћ”, навео је председник Србије.

Отворићемо, како је објаснио, супермаркете само за њих између 4 и 7 недељом ујутру, обезбедићемо им маску и размак између њих да могу да купе потрепштине за наредних седам дана, да нико не остане гладан и без намирница.

Вучић је саопштио и да више не теку никакве изборне радње за изборе за народне посланике расписане 4. марта, као и да више нема никаквих изборних блокова.

“То је договор постигнут данас и ја сам захвалан свим људима који су показали жељу да учествују на изборима. Имамо јединствен став по том питању. Избори за нас не постоје док се боримо са короном. Када се то заврши, заједно ћемо договорити датум избор”а, рекао је председник након разговора са представницима изборних листа данас поподне.

“Ни о каквим датумима нисмо хтели да говоримо, то је једногласан став свих учесника данашњег састанка, а када се заврши борба са овом највећом пошасти савременог света од Другог светског рата до сада, онда ћемо се посветити политици и свему другом”, пренео је он. “Ово радимо зато што је то наша обавеза, јер смо изабрани да заштитимо животе људи”, рекао је Вучић.

Председник Србије je изјавио и да су нужне оштре казне за непоштовање мера које држава доноси, укључујући кршење прописане самоизолације.

Он је навео да је у последњих дан-два у Србију, и поред свих молби нашим грађанима из иностранства да не долазе, ушло 35.836 људи, односно приближно 45.000 у два дана.

Према његовим речима, од око 7.600 људи колико је контролисано и којима је прописана самоизолација – њих 5.954 је пронађено код куће, али 1.653 није.

Вучић је додао да је корона у Ниш стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, као и у Београд, и поновио да ће за кршење наложене изолације бити изрицане оштре казне, јер надлежни нису доносили мере због политике, већ због заштите здравља људи.

Председник Србије је рекао да ће војска под контролу ставити све граничне прелазе, свих 17 мигрантских центара у земљи, као и све болнице. Такође, он је истакао да је Кина одобрила Србији сву помоћ коју смо тражили за борбу против коронавируса, при чему се прва велика испорука очекује у суботу пре подне.

Вучић је поновио да је бескрајно захвалан Кини и председнику Си Ђипингу на помоћи и подршци, додајући да су разговори са кинеским партнерима оно што га у овој ситуацији чини задовољним. “Кина шаље велику помоћ, шаље експрете и стручњаке за корону, нема материјала и машине коју нам Кина није одобрила”, истакао је он и поновио захвалност Кини на томе.

Вучић је нагласио и да Србија има хране на претек и да планира да је, након процене, извезе суседима који је немају. “Што се прехрамбених производа тиче, мислим да је Србија у бољем стању него ЕУ када је реч о велепродаји и малопродаји”, истакао је он и додао да не постоји ниједна земља ЕУ која има боље снабдевање продавница.

Вучић је потврдио да се неће смањивати плате државном сектору, а да ће од 1. априла, као што је обећао, бити повећане плате свим здравственим радницима за 10 одсто, као и да нико неће изгубити посао у јавном сектору.

Према његовим речима, НБС је реаговала и ставила мораторијум на исплате камата, при чему неће тећи ни затезне камате, док је Влада донела неколико важних и добрих мера везаних за неплаћање рачуна за фебруар, март и април, а уколико буде потребно, учиниће исто и за  мајске рачуне.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x