Позив пензионерима за одлазак на бесплатну рехабилитацију у једној од 25 бања

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) позвао је пензионере, чија пензија не износи више од 24.980,00 динара, да искористе право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским центрима, у трајању од 10 дана, тако што ће се на оглас јавити до 13. априла 2018. године.

У огласу Фонда ПИО стоји да право на бесплатну рехабилитацију имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија који имају пребивалиште на територији Републике Србије, а који то право нису користили у последњих пет година. Право на бесплатну рехабилитацију имају пензионери из категорије запослених, самосталних делатности и пољопривредници, који, осим пензије која је нижа од горе наведеног износа, немају друга лична примања, као и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, под условом да збир тих пензија не прелази горе наведени износ.

У бесплатну рехабилитацију укључени су и трошкови превоза у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда, а Фонд ПИО сносиће и трошкове за пратиоца детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот и рад, док ће и слепи пензионери који добију рехабилитацију о трошку Фонда имати и пратиоца коме ће боравак такође бити бесплатан.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права, а право на бесплатну рехабилитацију немају корисници права на привремену накнаду по основу II и III категорије инвалидности, код којих је извршено превођење привремене накнаде у инвалидску пензију.

Од укупних средстава за друштвени стандард корисника (421,16 милиона динара), а на основу висине издвојених средстава за бесплатну рехабилитацију, у једној од 25 српских бања, ове године ће отићи око 14.000 пензионера, процењују из Фонда ПИО.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x