Одржана завршна смотра Такмичења села Расинског округа, победник МЗ Кобиље

Након Сусрета села у општинама Расинског округа одржаним током 2021. године, у Медвеђи код Трстеника, Месној заједници која је проглашена за најбољу у 2020. години, одржано је 48. по реду Окружно такмичење села Расинског округа (због пандемије корона вируса и тешке епидемиолошке ситуације завршна манифестација није била одржана претходне године).

Победник за 2021. годину је крушевачка Месна заједница кобиље, а 48. Окружну смотру села Расинског округа отворила је председница општине Трстеник Милена Турк изразивши задовољство присуством великог броја младих људи заинтересованих за српску културу, традицију, игру, песму и народну ношњу.

“Цитираћу једну мисао, “традиција није чување пепела, већ пренос пламена” и када погледамо овако дивне младе људе, заљубљенике у фолклор, можемо бити спокојни, овај пламен нема намеру да постане пепео”, поручила је председница трстеничке општине Милена Турк.

На завршној смотри Такмичења села Расинског округа учествовало је 5 градова и општина Расинског округа: Град Крушевац представљала је МЗ Кобиље, општину Трстеник МЗ Велика Дренова, општину Варварин МЗ Орашје, општину Ћићевац МЗ Сталаћ и општину Александровац МЗ Латковац.

У оцењивању комисије, која је била састављена од чланова из свих општина учесница такмичења, по Правилнику такмичења села вредновали су се успеси и постигнућа из 5 области: пољопривреде, образовања, културе, екологије и инфраструктуре и изградње села.

По оцени жирија, најбоља МЗ за 2021. годину у Расинском округу је МЗ Кобиље, друго место поделиле су МЗ Сталаћ и МЗ Велика Дренова, а треће место поделиле су МЗ Орашје и МЗ Латковац. Најуспешнијим месним заједницама награде и признања уручили су председница општине Трстеник Милена Турк, председник Скупштине општине Трстеник Герасим Атанасковић и заменик председнице општине Дејан Раковац.

Циљ ове манифестације је да се подстакне бржи развој пољопривреде и створе бољи животи услови за мештане, обогати културни живот на селу, подстакне производња у непољопривредном сектору, унапреде здравствени, образовни и комунални услови за живот на сеоском подручју.

48. Окружној смотри Такмичења села присуствовали су народни посланици у НСРС из Расинског округа, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, као и представници локалних самоуправа чија су се села представила на завршној смотри у Медвеђи.

Завршна, 49. Окружна смотра Такмичења села Расинског округа за 2022. годину биће организована током јесени у Месној заједници Кобиље.

4 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x