Општина Варварин 30. маја обележава 25. годишњицу бомбардовања моста на Великој Морави

Бројним програмима у знак сећања на страдале приликом злочиначке НАТО агресије 1999. године, општина Варварин обележава најтужнију годишњицу, 30. мај, када је у безумном чину, бомбардовању цивилног моста преко Велике Мораве страдало 10 недужних цивила, а више десетина повређено. Председник Скупштине општине Варварин проф. Саша Живадиновић наглашава да је ово један незапамћен злочин за који нико никада није одговарао, јер су страдали људи који су притекли у помоћ страдалима у првом налету.

“Наш мост је бомбардован на православни празник, дан Свете Тројице, у недељу када је у Варварину пијачни дан и када је било много људи и на самом мосту, око моста, у центру Варварина, када је било пар хиљада људи у непосредној близини моста. Леп, ведар, сунчан дан, међутим, то није спречило НАТО пилоте да изврше напад и то у два наврата, прве ракете су испалили око 13:30 по подне и том приликом је мост и срушен, један део моста се урушио у реку, други део моста се само наслонио на обалу и у том првом налету троје наших суграђана је изгубило живот, а десеторо њих је тешко рањено. НАТО злочинцима није ово било довољно, они су након неких 5/6 минута поновили напад, ракетирали су мост са још две ракете и том приликом је страдало још седморо наших суграђана, а 12 је рањено. Један незапамћен злочин, за који нико никада није одговарао, јер су страдали људи који су притекли у помоћ страдалима у првом налету”, присећа се председник Скупштине општине Варварин проф. Саша Живадиновић.

Он наглашава да је врло важно неговати културу сећања на страдале на варваринском мосту, што општина Варварин годинама уназад чини и чиниће и у будуће. Поводом 25. годишњице страдања невиних цивила на мосту биће одржани спортски турнири у малом фудбалу, шаху, такмичењу риболоваца, Општинска библиотека Варварин реализује ликовно – литерарни конкурс “Мост”, док ће у среду, 29. маја, тачно у подне, у Холу Општинске библиотеке Варварин бити отворена изложба антиратних карикатура.

Централно дешавање, комеморативни скуп заказан је за 30. мај, на левој обали Велике Мораве, код спомен обележја жртвама масакра у Варварину, тачно у подне биће одржан помен погинулима, полагање венаца, пригодан програм који припремају ученици Средње школе Варварин, а након тога ће ђак генерације варваринске средње школе спустити венац са моста у Велику Мораву.

Тог 30. маја 1999. године, у 13:25, авиони НАТО агресора бомбардовали су мост у Варварину у два наврата. Животи Сање Миленковић (15), Миливоја Ћирића (66), Милана Савића (24), Војкана Станковића (31), Зорана Маринковића (33), Ратобора (38) и Ружице Симоновић (55), Стојана Ристића (56), Толе Апостоловића (74) и Драгослава Терзића (68) тада су без икаквог разлога угашени, а од “милосрдних” гелера повреде је задобило 30-оро људи који су се тог дана нашли у близини моста.

У близини моста није било војних циљева! Мост није имао никакву војну функцију, а сам злочиначки напад изведен је на верски празник посвећен Светој Тројици, који се у Варварину и околним местима слави као богомоља!

Поводом 25. годишњице бомбардовања моста на Великој Морави у четвртак, 30. маја, са почетком од 20:30 часова, Регионална телевизија Крушевац емитоваће филм “Моста ми више нема”, који је ова медијска кућа снимила 2009. године, поводом десете годишњице злочина над недужним цивилима у Варварину.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x