Обележена 25. годишњица страдања хероја Дејана Милетића, српском јунаку постхумно додељен “Ратнички крст”, његовој мајци “Медаља за мајчинство”

Поменом на гробљу у Бачини и полагањем венаца обележена је 25. годишњица смрти Дејана Милетића, војника на одслужењу редовног војног рока који је погинуо од стране терориста такозване ОВК у месту Љумбарда, у реону “Бандере”, општина Дечани, на Косову и Метохији 28. маја 1999. године, као припадник 5. батаљона Војне полиције Војске Југославије. Већ 25 година припадници Војне полиције Војске Србије, породица страдалог војника и представници Општине Варварин окупљају се 28. маја да одају пошту страдалом хероју и сете се свих других погинулих и рањених припадника Војске Југославије који су живот дали за одбрану земље.

Ове године, на годишњицу страдања хероја Дејана Милетића који је свој живот положио на бранику отаџбине, Свесрпски савез ветерана “Бојево братство” доделио је постхумно и на гробу јунака мајци Живадинки Милетић представници овог борачког удружења уручили су Спомен обележје за верност отаџбини “Ратнички крст”, одликовање које “Бојево братство” додељује учесницима оружаних сукоба за одбрану свете српске земље, Косова и Метохије и осталих српских територија.

“Када уручујемо постхумно спомен обележје “Ратнички крст” палим борцима, уручујемо и мајкама хероја “Медаљу за мајчинство”, јер на тај начин желимо да дамо значај жени у нашем друштву, поготово женама које су родиле такве људе, који су били спремни и живот да дају за Србију. Највеће богатство које неко може да да, то је своје дете”, рекао нам је Славољуб Љубисављевић, председник Свесрпског савеза ветерана “Бојево братство”, нагласивши важност чувања културе сећања, нарочито код млађих генерација, на све хероје који су животе дали за Србију и српски народ.

Свесрпски савез ветерана “Бојево братство” делује на просторима некадашњег СССР-а, Азије и Источне Европе, док на територији Републике Србије окупља 36 организација. Ове удружење ветерана бави се неговањем традиције ослободилачких ратова Србије и Југославије, са циљем очувања сећања на све погинуле хероје и ратне другове који су дали животе за своју отаџбину.

Поводом годишњице страдања темнићког хероја са Кошара, Дејана Милетића, делегације Војне полиције Војске Србије, као и Општине Варварин коју су чинили заменик председнице Александар Павић и помоћник председнице Немања Чолић и делегација Савета МЗ Бачина предвођена Владицом Филиповићем, положиле су цвеће и венце на спомен плоче Дејану Милетићу у центру Бачине и у дворишту цркве Преображења Господњег у Бачини. Пошту хероју су одали и члан Градског већа града Крушевца Милош Ашанин и одборници у Скупштини општине Варварин и Скупштини града Крушевца испред Српске странке “Заветници” Никола Огњановић и Анђелко Угриновић.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x