Општина Варварин и ове године помаже пољопривреднике

Општина Варварин и ове године, кроз Програм подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја, помаже пољопривредним произвођачима са циљем подстицаја и унапређења пољопривредне производње па су тим поводом, у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, уручена Решења темнићким пољопривредницима о субвенционисању пољопривредне производње.

Уручењу решења присуствовао је и државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобан Костић који је одговарао на питања темнићких пољопривредника, али и дао предлог општини Варварин да оснује службу која би информисала пољопривредне произвођаче како би лакше долазили до контаката и одређених сазнања у вези конкурса и подстицајних мера.

“Служба која тренутно ради при Општинској управи општине Варварин помаже у некој мери пољопривредницима, али је потребно оснивање те нове службе која ће се искључиво бавити попуњавањем захтева пољопривредних произвођача како би лакше долазили до сазнања када и који конкурси у Министарству пољопривреде излазе, а који су јако битни и од значаја за пољопривредну производњу”, предложио је државни секретар Бобан Костић.

Истакавши да је општина Варварин мала општина, са малим буџетом, Костић је похвалио то што је локална самоуправа пронашла могућност и финансијска средства како би помогла својим пољопривредницима и додао да је у Варварин дошао како би се ближе упознао са проблемима које имају овдашњи пољопривредни произвођачи.

“Министарство пољопривреде је за 2019. годину издвојило 36.343.000.000,00 динара искључиво за субвенције и подстицајне мере у пољопривреди тако да је велики број захтева пристигао из Расинског округа, што ме јако и радује из разлога што ја потичем из тог краја, а самим тим то говори и да се нешто ради, што се тиче Расинског округа, у области пољопривреде”, оценио је Костић и додао да је на конкурс за набавку механизације и опреме пристигао велики број захтева, а кренула је и исплата за 2019. годину.

“2018. година није још увек исплаћена до краја, има доста проблема што се тиче пољопривредних произвођача који су подносили захтеве па у склопу тих њихових захтева документација није потпуна и чека се допуна документације не би ли се обрадили и кренула и исплата и тих заосталих захтева”, објаснио је Костић.

Он је нагласио и да ће се држава у наредном периоду радити на побољшању услова пољопривредних произвођача, воћара, сточара и ратара, тако што ће се потрудити да им обезбеди сигуран пласман својих производа на тржишту.

Окупљене пољопривреднике поздравила је заменица председника општине Виолета Чолаковић подсетивши да је локална самоуправа и ове године, на основу скромног буџета, превидела 20 милиона динара за подстицај развоја пољопривредне производње.

“У оквиру овог програма 11 милиона динара је опредељено за набавку механизације и опреме, 4 милиона динара за набавку квалитетног воћног садног материјала, милион динара за набавку приплодних грла, 2 милиона за регресирање премије осигурања, као и 2 милиона за промотивне активности (обилазак сајмова, стручни семинари)”, нагласила је заменица председника Виолета Чолаковић.

Подсетивши да је општина Варварин и ове године организовала посету Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, она је истакла и то да је један од пољопривредника са територије општине Варварин у наградној игри Новосадског сајма освојио трактор.

Заменица председника општине је навела и да је у току израда Програма мера за 2020. годину који ће бити заснован на реалним потребама и проблемима пољопривредних произвођача у општини Варварин нагласивши да ће се локална самоуправа трудити да обезбеди више средстава за развој пољопривреде.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x