Општина Варварин и ове године стипендира најбоље студенте

Општина Варварин, Комисија за стипендирање студената, расписала је данас конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2019/20 годину и конкурс ће трајати до 30. новембра, истакао је председник Скупштине општине Варварин проф. Драгољуб Станојевић.

Према његовим речима,на конкурс се могу пријавити сви студенти са територије општине Варварин који уписују II, III или IV годину основних студија и I и II годину мастер студија, као и они који школовање настављају на докторским студијама.

“Права на учешће на овом конкурсу имају сви студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија и који су ову школску годину уписали на режиму финансирања из буџета Републике Србије. Услове за учешће на конкурсу имају сви они који су држављани Републике Србије, са пребивалиштем на територији општине Варварин, или избегла и расељена лица са боравиштем са боравиштем на територији општине Варварин најмање пет година пре расписивања конкурса”, објашњава проф. Станојевић.

Он додаје да будући стипендисти општине Варварин треба да постижу резултате у студирању изражене кроз високу просечну оцену од најмање 8 у претходној школској години, да нису корисници републичког кредита или стипендије и да нису у радном односу.

“Право на стипендију остварују сви они који имају мање од 26 година, ако су на основним студијама, односно који имају мање од 29 година, уколико су уписали докторске студије”, наглашава проф. Драгољуб Станојевић.

Конкурс је објављен са сајту општине Варварин www.varvarin.org.rs, где се могу наћи и обрасци пријаве, или директно на писарници Општинске управе општине Варварин, док је уз пријаву неопходно и да се обезбеде потврда, односно уверења факултета о уписаној наредној години студија са просечном оценом из претходне године од најмање 8.

“Многи факултети дају потврду о просеку током читавог студирања, то неће бити довољно Комисији, неопходно је да на факултетима траже потврду о просеку у прошлој школској години”, напомиње проф. Станојевић.

Од осталих докумената потребних за конкурисање потребно је уверење о пребивалишту које се издаје у Полицијској станици Варварин, очитана лична карта, копија текућег рачуна, као и уверење ПИО Фонда, испоставе у Варварину, да нису у радном односу.

“Молим све да поштују рок конкурса и да се на време пријаве, приликом одлучивања о томе ко ће добити стипендију није битан број пријављених кандидата, нема рангирања, сви они који испуне услове имаће могућност да добију ту стипендију”, наглашава проф. Драгољуб Станојевић.

Сви студенти који добију стипендију од општине Варварин добијаће десет месеци по 9.000,00 динара што је, према речима председника Скупштине општине знак да локална самоуправа уважава труд и рад будућих академских грађана.

“Било би нам велико задовољство да се по завршетку студија врате у Варварин, да допринесу развоју наше општине, али у сваком случају ове стипендије су помоћ њима и њиховим породицама, да лакше студирају”, поручио је проф. Драгољуб Станојевић.

Општина Варварин од школске 2018/19 године подигла је износ студентских стипендија са 7.000,00 на 9.000,00 динара, 2017/18. године ове стипендије искористило је 46 студената, док је током прошле школске године ову помоћ добило 55 најбољих варваринских студената.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x