Завршен 12. Пољопривредни сајам у Крушевцу, један од најзначајнијих регионалних сајмова

Крушевац је у суботу био домаћин 12. Пољопривредног сајма у оквиру ког су одржане 3. Национална изложба у говедарству и 19. Регионална изложба у овчарству и козарству, као и Изложба пољопривредних производа и домаће радиности, рукотворина, украсног биља, меда, вина и ракије.

Крушевачки сајам још једном је показао да са разлогом носи епитет најзначајнијег агробизнис догађаја централне Србије. Учествовало је преко 100 излагача са територије Расинског управног округа у области производње сточне хране, средстава за прихрану, заштиту биља, семенске робе, баштенске опреме, алата, пољопривредне механизације, опреме, као и осигуравајуће куће и банке. Представљене су општине у региону, удружења из области аграра, школе, установе, задруге, пољопривредна газдинства.

Сајам је отворио државни секретар Министарства пољопривреде Велимир Станојевић нагласивши да, осим најпознатијег, националног пољопривредног сајма у Новом Саду, Министарство пољопривреде подржава и регионалне, од којих је крушевачки један од најзначајнијих.

“Ваши пољопривредници, пре свега сточари се у великом броју појављују на Новосадском сајму и освајају вредне награде, што говори о томе да се овој грани посвећује дужна пажња”, приметио је Станојевић.

По његовим речима, приоритет Министарства у наредном периоду биће управо обнова сточног фонда, извоз меса и увођење висококвалитетних грла. Такође, подстицаће се воћарство и виноградарство, са акцентом на прерађивачким капацитетима. Издвајања су за аграрни буџет све већа, уз значајну подршку локалних самоуправа.

На крају уводног обраћања, државни секретар је позвао све учеснике Сајма да се активно одазивају и учествују на конкурсима Министарства пољопривреде, али и користе локалне подстицаје за развој и унапређење својих делатности.

О локалној политици у области пољопривреде говорила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић подсетивши да Град Крушевац издваја значајна средства за помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима по Програму подршке, кроз кредите у свим областима.

“Дају се субвенције за набавку пољопривредне опреме и механизације и подизање засада под воћем, премије осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, вештачко осемењавање крава… У сарадњи са Министарством реализују се истраживачко – развојни пројекти и активности који ће утицати на побољшање квалитета сеоског живота и свеукупни развој села”, подсетила је градоначелница Палуровић.

Након свечаног отварања, градоначелница је са гостима обишла штандове и излагаче, а специјалан гост Националне изложбе у говедарству био је др Џорџ Рормозер из Аустрије, генерални секретар Светског удружења одгајивача говеда.

Организатор 12. Пољопривредног сајма у Крушевцу је Комисија за подстицање развоја пољопривреде, Служба за пољопривреду града Крушевца и Пољопривредна стручна и саветодавна служба Крушевац, а у програму су учествовали вокални солиста Петра Бркић и КУД “14. октобар” из Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x